Mozaik
MIA DIMŠIĆ O NOVOM ALBUMU “SRETAN PUT”, KONCERTIMA I PLANOVIMA

Album govori o doslovnim, ali i o životnim putovanjima
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Mia danas nastupa na osječkom Adventu u Tvrđi, a u nedjelju u Lisinskom

Danas, 6. prosinca, izlazi dugoočekivani drugi autorski album nagrađivane osječke pjevačice Mije Dimšić, koji se zove "Sretan put" (Croatia Records), a istoga će dana mlada kantautorica nastupiti u Tvrđi, na osječkom Adventu. Samo dva dana kasnije očekuje ju njezin tradicionalni, treći samostalni koncert u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Novi je album Mia počela najavljivati singlovima još od siječnja, kad je na Zagrebačkom festivalu izvela pjesmu "Ovaj grad", a potom je u svibnju u Vodicama na CMC Festivalu predstavila pjesmu "Cesta do sna". Veliki hit "Sva blaga ovog svijeta" izvela je premijerno na Splitskom festivalu u duetu s Markom Toljom.

Protekle jeseni Mia je boravila u SAD-u gdje je na novim materijalima za drugi album radila sa svojim producentom Damirom Bačićem, i to u Philadelphiji, u studiju Osječanina Vjekoslava Dimtera, s kojim surađuju od samih početaka. Tada je imala priliku i ostvariti svoj veliki san i nastupiti u Mockingbird Theatreu u Franklinu, koji je dio metropolitanskog područja Nashvillea. Gost joj je tom prilikom bio David Langley, cijenjeni gitarist, član The Nashville Palace Banda, čovjek koji je tijekom karijere svirao s glazbenim velikanima poput Willieja Nelsona.

O novom albumu, koncertima i planovima u sljedećoj 2020. godini popričali smo s Mijom koja odnedavno živi u Zagrebu.

Tko su autori pjesama na tvom novom albumu "Sretan put", i postoji li neka poveznica među njima?

- Autori svih pjesama smo, kao i do sada, Vjekoslav Dimter, Damir Bačić i ja. Moja ekipa od prvoga dana. Sad se već stvarno toliko dobro razumijemo da je proces pisanja pjesama, prema mom mišljenju, bio još ljepši, produktivniji i kreativniji. Kao i uvijek, cilj je bio pjesmama preslikati životne faze i trenutke koji su tada bili aktualni. Upravo zato album se zove "Sretan put". To je jedna od pjesama koja se na njemu nalazi, ali i tematska okosnica cijelog albuma - putovanja, kako ona doslovna od točke A do točke B kojih je u životu glazbenika jako mnogo, tako i ona životna.

Razlikuje li se mnogo od prvog albuma i u kojem pogledu?

- Novi album definitivno je malo žešćeg zvuka, produkcijski i aranžerski je konkretniji i ima mnogo više električne gitare, programiranja, bubnjeva i sl. nego prvi, koji je većinom bio minimalistički i intimno snimljen. Ali razlike stvarno nisu drastične. Uz već spomenutu ekipu koja radi na svim pjesmama, novina u ekipi koja je radila na albumu je Ivan Pešut koji je uz Vjeku producirao i aranžirao gotovo cijeli album, izuzev dueta s Markom Toljom na kojem je radio Ante Gelo. Moram spomenuti i Gorana Martinca koji je većinu pjesama miksao i masterizirao te tonski realizirao u Croatia Records studiju u Zagrebu. Razlike se definitivno osjete i zato što sam već jednom prošla snimanje autorskog albuma, pa sam ovaj put i pripremljena ušla u cijeli proces, mislim da sam svemu tome zrelije pristupila i definitivno ovaj put mnogo više znala što želim i kako to ostvariti.

Hoćeš li svirati nove pjesme na nastupu u Osijeku danas u Tvrđi?

- Mislim da će osječki koncert biti vrlo emotivan i poseban, jer je to dan izlaska ne samo albuma, nego i novog spota za pjesmu "Pomiče se sat", koji će također izići taj dan kao najavni singl albuma. Drago mi je što će baš osječki koncert biti moje prvo koncertno izvođenje novih stvari. Neću ih otpjevati baš sve, uz božićne i ostale autorske pjesme to bi moglo biti malo preambiciozno, ali nekoliko odabranih svakako će se taj dan naći na popisu.

Kako će izgledati tvoj koncert u Lisinskom ove godine, i tko će biti gosti?

- Ove godine već smo treći put u Lisinskom u prosincu i ne mogu vjerovati da je već toliko vremena prošlo, čini mi se kao da sam se jučer pripremala za prvi koncert. Velika dvorana je već rasprodana, pa moj bend i ja možemo relativno bezbrižno pripremati program. Ovim bih putem željela zahvaliti svima koji su izdvojili svoj novac, vrijeme i volju da nas dođu poslušati i uživaju s nama. Moji ovogodišnji gosti su The Frajle i Matija Cvek. Ne znam kome se više radujem i koga od navedenih više volim kao prijatelje, a onda i kao glazbenike. Znam da će uz njih i uz moju standardnu ekipu na pozornici to biti nezaboravna večer puna emocija i jammanja. Izvest ćemo nekoliko novih pjesama, brojne stare koje su ljudi već imali prilike čuti i nekoliko pjesama s mog božićnog albuma. Naravno, naći će se tu i nekoliko mojih omiljenih obrada.

Kako ćeš provesti Božić i Novu godinu?

- Božić ću, kao i uvijek, provesti u Osijeku s obitelji. Tu stvarno nema kompromisa, dvanaesti mjesec uvijek je kaotičan, ali Badnjak i Božić moraju cijeloj ekipi biti slobodni. Jako se veselim blagdanima, jedva čekam da sve okitim, i iako će mi većina prosinca proći vrlo radno, iskoristit ću i koncerte da uživam na adventima diljem Hrvatske. Novu godinu u podne moj bend i ja sviramo u Dubrovniku, pa ćemo onda vjerojatno tamo i ostati na večernjoj proslavi.

Kakve planove imaš u 2020.?

- Želim se posvetiti promociji albuma, izdavanju novih singlova s albuma vjerojatno oko proljeća i jeseni te pisanju pjesama. To su poslovni planovi koji su relativno predividi, a ostatak mnogo i ne planiram, uvijek se usput dogodi nešto nevjerojatno što potpuno okrene tijek mojih planova, tako da se veselim svemu što nosi iduća godina.

Tanja Kvorka
 
novi spot
IZIŠAO ZA PJESMU “POMIČE SE SAT”
Najčitanije iz rubrike