Kultura
POSEBNA DELIKATESA

Forteov "Prikradatelj" premijerno u &TD-u
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Posebnu delikatesu najavljuju iz Teatra &TD, premijeru multimedijalne predstave Prikradatelj, u režiji i prijevodu Nenada Glavana, prema tekstu Giannia Fortea (Ricci/Forte), a prema motivima ruskog SF romana Piknik onkraj puta, braće Arkadija i Borisa Strugackog, u Velikoj dvorani &TD-a, 6. prosinca. Glumci su Domagoj Janković, Robert Španić i Toma Medevešek.


- Poslužio je ovoj drami poznati SF za koketan strelopis raspri, klopki i aluzija o koje se lako zaplete svačiji, nešto "budniji", um. Šestoslika je to oštrih misli, lelujavih pretpostavki i poentirajućih zakucavanja - u onkraj zbilje, eksperimenta i slutnje do samog ruba mogućeg iskustva. Prikradatelj nas vuče paradigmatski duboko u procijep paradoksa gdje u preklapanju caruje iracionalno i racionalno, izmišljeno i promišljeno, sastavljeno i rastavljeno - u suprotnosti bez kojih se, valjda, ne može niti postojati. Znanost, umjetnost i transcendentalnost na jednom zanimljivom „nadzemaljskom“ putovanju u najskrovitije, u zabranjeno i nedokučivo. Tamo negdje gdje Vam sine i ono slavno Einsteinovo pitanje: “Mijenja li se svemir ako ga promatra miš!? - piše redatelj, koji je oblikovao scenu u suradnji s Anom Vračarić (izbor glazbe).
Dramaturg je Gianni Forte, video i zvučno oblikovanje Dejana Gotića, kostimia Laure Špoljar, OBLIKOVANJE SVJETLA: Tomislav Maglečić. N.Vek.
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike