Novosti
PROSVJED RODITELJA NJEGOVATELJA

Zatražili bolji status i plaću
umjesto socijalne naknade
Objavljeno 4. prosinca, 2019.

Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena u srijedu su na prosvjedu ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zatražili poboljšanje statusa roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

"Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi", poručila je Suzana Rešetar, članica udruge Sjena. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama. Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično upozorili "minutom šutnje".

"Upozoravamo da je taj iznos premalen, nedovoljan, i da nitko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva", kazala je Rešetar. Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta "enormno visoki". "Plaćamo terapije, doplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo, godinama je uvijek isti - možete dijete smjestiti u instituciju", poručila je Rešetar. Dodala je kako roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su prisiljeni davati otkaze na poslu kako bi se skrbili o svojoj djeci.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, tada dijete jedino mogu smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar. Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

Prosvjednici su više puta pozvali ministricu Vesnu Bedeković i njezine savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo, dvije su se savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.

Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako "žele plaću, a ne socijalnu naknadu". Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obaveza njegovatelja Zakonom o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi. Zahtijevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos prema svim smjernicama Zakona o radu.

Ministrica Bedeković je u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada" rekla kako se slaže da naknada od 2500 kuna nije dovoljna i da nije povećana od 2008. "Njihov je zahtjev da naknada ne bude manja od 4000 kuna mjesečno. Ministarstvo intenzivno radi na tome", istaknula je Bedeković. "Status roditelja njegovatelja ne može se regulirati posebnim propisom, nego samo pravilnikom, i to u okviru Zakona o socijalnoj skrbi", istaknula je ministrica. Dodala je kako je Ministarstvo pokazalo da ozbiljno namjerava riješiti problem.

D.Pavlović/Hina
Vesna Bedeković

ministrica

Status roditelja njegovatelja ne može se regulirati posebnim propisom, nego samo pravilnikom, i to u okviru Zakona o socijalnoj skrbi.
BEZ POTPORE
Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” priopćila je kako ne podržava prosvjed dijela roditelja njegovatelja. “Ne podržavamo da status ide Zakonom o njegovateljima kao puna plaća podložna ovrhama, oporezivanju, kontroliranju satnice... Također se status nikako ne može regulirati Zakonom o njegovateljima. Smatramo da je status roditelja njegovatelja, to jest njegovatelja, moguće riješiti izjednačavanjem s njegovateljima HRVI-ja donošenjem pravilnika”, navela je ta inicijativa.
Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja