Osijek
UNAPRJEĐENJE POSLOVANJA

Županija kreira stimulativno okruženje za poduzetnike
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Na području Županije je 800 novih poduzeća - sva posluju pozitivno

Osječko-baranjska županija u zadnje dvije godine udvostručila je izdvajanja za potpore poduzetništvu te su one s 4,2 milijuna kuna uvećane na 8,6 milijuna kuna. Jasno je, naime, opredjeljenje da se na ovaj način nastoji stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva, a da je tako potvrđuju i podaci HGK, Županijske komore Osijek. Naime, na području Županije 800 je novoosnovanih poduzeća i sva posluju pozitivno.

Jučer je pak zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o dodjeli potpora sa 79 korisnika. Njihova ukupna vrijednost je 1,3 milijuna kuna, odobrenih kroz šest javnih poziva.

- Naravno, samo potpore nisu dovoljne za pokretanje ozbiljnijeg posla, ali su stimulativne. Vizija razvoja Osječko-baranjske županije temelji se upravo na gospodarstvu, pa ne čudi da nastojimo razvijati partnerski odnos Županije i poduzetnika. No da bi se to očuvalo nisu dovoljne samo potpore i druge županijske aktivnosti, nego je bitna i uloga države kroz ostala rasterećenja za poduzetnike - rekao Ivanović.

Najviše danas potpisanih ugovora (53) odnosi se na potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja, a njihova vrijednost je 949 tisuća kuna. Najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora.

Devet korisnika potpisalo je ugovore za potpore za informiranje i obrazovne aktivnosti, ukupno 225 tisuća kuna, jednako toliko i potpore za savjetovanje poduzetnika (ukupna vrijednost je 66 tisuća kuna). Za potpore za promotivne aktivnosti planirano je 230 tisuća kuna, a danas je zaključeno pet ugovora u vrijednosti od 86 tisuća kuna. Potpore za učeničko poduzetništvo dobila su dva korisnika (ukupno 50 tisuća kuna), dok je jedan korisnik dobio 15 tisuća kuna potpore za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda.

Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pojasnila je "profil" korisnika potpora.

- S jedne strane potičemo poduzetnike, kako početnike tako i poduzetnike u fazi rasta i razvoja, a s druge strane potičemo potporne institucije kako bi poduzetnici podignuli razinu svojih znanja te bili konkurentniji na tržištu, a i kako bi kroz usluge koje poduzetnički centri pružaju, ponajprije besplatna savjetovanja, informiranje i edukacije, unaprijedili poslovanje i tako stvorili stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva i gospodarstva, kao i za ukupni socijalni razvoj županije - rekla je Katavić-Milardović.

Ono što svakako u cijeloj priči treba pohvaliti jesu javni pozivi i prateće procedure koji su jednostavni, a ishođenje dokumenata poduzetnike ništa ne košta.

Dario Kuštro
NOVA ZAPOŠLJAVANJA
Branka Hitner iz osječke tvrtke Carta (posluju od 2013. godine i zapošljavanju 37 djelatnika), kaže kako planiranom investicijom za nabavu krana, dizalice koja im je potrebna u procesu proizvodnje, planiraju zaokružiti broj do 50 zaposlenih. “U cijelom projektu nismo imali sve troškove koji su bili pokriveni, pa potpora od 20-ak posto iznosa nije zanemariva”, kaže Hitner. Slaven Balog, ravnatelj Poliklinike dr. Balog, kaže kao su dobivena sredstva namijenjena za unaprjeđenje poslovanja. Proširuje se opseg poslovanja, nabavlja nova oprema, što će također dovesti do novog zapošljavanja.
Najčitanije iz rubrike