Svijet
TREĆI U GODINI DANA I 17. UKUPNO SUSRET VUČIĆA I PUTINA

Aleksandar Vučić hvali se ruskim oružjem koje je kupio
Objavljeno 5. prosinca, 2019.

U sjeni "špijunske afere", izazvane otkrivanjem ruskog obavještajca kako u Zemunu od umirovljenog ruskog časnika kupuje informacije, a o kojoj se u Srbiji, prema zapovijedi aktualnog režima, ne smije govoriti, srpski predsjednik Aleksandar Vučić treći se put u godinu dana, a 17. dosad, u ljetovalištu Soči na Crnom moru, sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. O otkrivenom ruskom špijunu sigurno nisu razgovarali (osim možda u četiri oka), ali jesu o Kosovu, gospodarskoj suradnji, trgovinskoj razmjeni i kupnji ruskog oružja. Vučić je zahvalio Putinu na stalnoj potpori Srbiji na očuvanju njezina teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

- Ali moram vam reći kako nisam optimističan o pitanju postizanja konačnog kompromisnog rješenja između Beograda i Prištine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati - rekao je Vučić.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ocijenio je u srijedu da se odnosi Rusije i Srbije razvijaju te da strateško partnerstvo dviju država svakodnevno jača. Putin je Vučića primio u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju, a na početku sastanka, u dijelu koji je bio otvoren za javnost, upozorio je i na rast vanjskotrgovinske razmjene od početka 2019. godine.

"Naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i jača, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi sigurnosti", prenijeli su beogradski mediji Putinovu ocjenu na početku sastanka s Vučićem.

Putin je, kako izvješćuje Radio-televizija Srbije (RTS), naveo da je u 2018. vanjskotrgovinska razmjena imala rast od dva posto, a tijekom 2019., u razdoblju od siječnja do rujna, povećana je za devet posto.

Vučić i Putin razgovarali su u četiri oka u rezidenciji "Bočarov ručej", a potom su dva državna izaslanstva nastavila razgovore tijekom radnog ručka koji je priredio ruski šef države. Srbijanski predsjednik je nakon dolaska u Soči za beogradske medije izjavio da će s Putinom razgovarati o pitanju Kosova, ekonomskoj suradnji, o situaciji u regiji Zapadnog Balkana te raspraviti o aktualnoj političkoj situaciju u Europi, Euroaziji i svijetu.

Vučić u Sočiju predvodi brojno državno izaslanstvo u kojem su potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar obrane Aleksandar Vulin te šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić.

Očekuju se razgovori o opskrbi plinom te o zajedničkim projektima moderniziranja željezničke mreže u Srbiji, za koje je Vučić već ranije najavio povoljan ruski kredit, namijenjen rekonstrukciji pruge Beograd - Novi Sad. Vučić je rekao kako od Rusije očekuje pomoć u isporuci plina, koji je jedan od ključnih energenata u srbijanskoj industriji. On je istaknuo da bi Srbija mogla biti ugrožena ako izostane rješenje plinskog spora između Rusije i Ukrajine, koja je tranzitna zemlja za ruski plin prema Srbiji.

Beogradski mediji naglašavaju da je današnji susret Putin - Vučić u Sočiju 17. sastanak dvojice dužnosnika, a treći u posljednjih godinu dana.

Vučić se pohvalio kako neki državnici iz EU-a moraju čekati "i tri sata" da ih Putin primi, "a ja ne moram čekati i zbog toga idem" dodajući kako "isto vrijedi i za Kinu". Istaknuo je da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a nju "možete imati samo ako ste vojno snažni".

- Za mjesec-dva imat ćemo 14 MiG-ova 29, stiže devet helikoptera H-145, četiri MI 35, leteće tvrđave, stigla su tri MI-17, naručili smo super pume.. - nabrajao je Vučić pred novinarima.

Miroslav Flego/Hina
Vučić se pohvalio kako neki državnici iz EU-a moraju čekati “i tri sata” da ih Putin primi
Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike