Ekonomija
ZATVARAJU 500 FILIJALA DO 2023. GODINE

UniCredit ukida 8000 radnih mjesta
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Talijanska banka UniCredit planira u iduće tri godine ukinuti 8000 radnih mjesta u sklopu najnovijeg strateškog plana, predstavljenog ulagačima u Londonu. Banka planira do 2023. u sklopu strateškog plana zatvoriti 500 filijala kako bi smanjila troškove za milijardu eura u području zapadne Europe. Izvršni direktor Jean-Pierre Mustier nije želio navesti gdje će gasiti radna mjesta, prenio je Financial Times.
Plan uključuje i povećanje UniCreditove temeljne netodobiti do 2023. na pet milijardi eura, u odnosu prema projiciranoj netodobiti u ovoj godini od 4,7 milijardi eura. Prihodi bi u 2023. trebali iznositi 19,3 milijardi eura. Sredinom iduće godine namjeravaju također uspostaviti banku za digitalno poslovanje s građanima u matičnoj Italiji, te u Njemačkoj i Austriji u 2021. Na području srednje i istočne Europe digitalna bi banka trebala biti osnovana do 2023. Vlasnica Zabe najavila je i brže smanjenje loših zajmova, ispod devet milijardi eura do kraja godine. Pripremaju i otkup dionica u iznosu od dvije milijarde eura, prvi u deset godina, za koji tek treba dobiti odobrenje regulatora, piše FT. Ako bude odobren, banka će ove godine povećati distribuciju kapitala na 40 % temeljne netodobiti, u odnosu prema planiranih 20 %. U 2023. trebao bi dosegnuti 50 % temeljne netodobiti, tako što bi se isplata dividende kombinirala s otkupom dionica. Ukupno će banka otkupom dionica i isplatom dividendi dioničarima vratiti osam milijardi eura. H
Velika ulaganja u IT tehnologije
Poslovanje europskih banaka, uključujući UniCredit, pritišću negativne kamatne stope zbog kojih zajmodavne aktivnosti nisu profitabilne. Dodatne probleme UniCreditu stvaraju stagnacija talijanskog gospodarstva i nestabilna politička situacija, umanjujući rezultate višegodišnjeg uspješnog restrukturiranja, podsjeća Reuters. Europske banke muči i rascjepkano tržište, zastarjeli poslovni modeli, prijeko potrebna velika ulaganja u IT tehnologije i sve žešća konkurencija nebankarskih tržišnih sudionika, dodaje agencija.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana