Ekonomija
PRVI PUT U HRVATSKOJ

Isplaćene im potpore za nepokupljeno i neobrano voće
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Sa po 20 mil. kuna ublažit će se troškovi nastali zbog neubranih ili nepokupljenih jabuka i mandarina da ne bi bili izvor bolesti

Po 20 milijuna kuna isplaćeno je ovih dana proizvođačima jabuka i mandarina, i to prvi put u Hrvatskoj, kao potpora za neubrano ili s tla nepokupljeno voće. Jer ovim potporama trebaju im biti ublaženi troškovi nastali zbog zbrinjavanja zaostalog uroda, a kako u konačnici nepokupljeno voće ne bi bilo izvor bolesti. Ovom, prvi put isplaćenom, potporom voćari su nemalo ugodno iznenađeni.
- Bio sam šokiran, no ugodno, kada sam vidio uplatu 10.500 kuna - kaže đakovački voćar Marijan Bakula.
I njegove bi jabuke s jednog hektara voćnjaka i prošle i ove godine ostale neobrane da se, lanjskim gubitkom dotadašnjeg sigurnog plasmana i kupca, nije dosjetio kako da jednim udarcem riješi i urod i berače - otvorio je voćnjak kupcima da sami beru i kupe jabuke - lani za 1,5 i 2, a jesenas za 2 i 2,5 kn/kg.

842 jabučara

Pravo na ovu u nas dosad nikada aktiviranu potporu ostvarila su 842 jabučara s 3016 ha, a dobio ju je svaki proizvođač upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD, te koji je zadovoljio sve uvjete i kriterije prihvatljivosti iz Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. koji je Vlada donijela u kolovozu, a pripremilo ga je Ministarstvo poljoprivrede, anulirajući prethodne, za ove voćare teške godine uz vremenske neprilike, niske otkupne cijene, nedostatak hladnjača...
Program je Ministarstvo pripremilo na temelju Zakona o poljoprivredi, a iznos potpore utvrđen je razmjerno površinama pod jabukama za koje je podnesen zahtjev za potporu.
Ministrica Marija Vučković na toj je sjednici Vlade RH istaknula da se proizvodnja jabuka godinama nalazi u velikim problemima, a voćari su nakon dvije godine suočavanja s mrazom, u 2018. naišli na hiperprodukciju proizvodnje s jedne strane, a s druge na nedostatak radne snage, kao i rashladnih kapaciteta, te na niske otkupne cijene u trenutku berbe.
- Sve je to bilo razlog da se velik dio ploda ne ubere, ostane na stablima ili nepokupljen ispod njih, što je potencijalni rizik od širenja bolesti. Da bi se takva opasnost smanjila i otklonila te da bi se intenzivni nasadi jabuka, što su 40 % voćarske proizvodnje RH, održali u dobrom stanju, voćarima će ova potpora pomoći u podmirenju troškova uklanjanja neobranih ili otpalih plodova jer je to znatan dodatni, nestandardni trošak za proizvođače - navode u Ministarstvu.
- Tih 10.500 kuna nije mali novac. S obzirom na malu površinu voćnjaka, nisam prolazio pri dodjelama sredstava s nižih razina - kaže Bakula. Njegovu lanjsku ideju o voćnjaku samoposluzi kupci su odlično prihvatili.
– Lani je jabuka otišla za nekoliko, a ove jeseni za dva i pol dana. Nagodinu ću isto tako riješiti urod i plasman i, jamčim, otići će sve za dan - kaže Bakula.
Lani su kupci berači odnijeli do 25, a ove godine, koja je slabija od prošle, 10 - 15 tona jabuka.
– Nije neka zarada, ali sam zadovoljan. Ovako rješavam i robu i radnu snagu, urod ne ostaje neubran, a tako nema ni poticanja bolesti - kaže Bakula.
Do 20.000 eura

U Ministarstvu ističu da se ova potpora ostvaruje po osnovi zabilježene površine pod jabukom prijavljene u ARKOD. - Sustav je to za identifikaciju parcela, njihove površine i korištenja, u ovom slučaju voćnjaka pod jabukom. S obzirom na to da se radi o nacionalnoj potpori male vrijednosti, na nju se primjenjuju pravila EU-a vezana uz potpore male vrijednosti. U slučaju primarne proizvodnje u koju pripada i proizvodnja jabuka pravilo je da potpore u prethodne dvije godine pa do datuma isplate u tekućoj ne smiju biti više od 20.000 eura, pa je nekim proizvođačima iznos smanjen do praga potpora male vrijednosti, a oni koji su ga prešli nisu ju bili u mogućnosti dobiti - kažu u Ministarstvu. Bakula dodaje kako se i drugi voćari žale da ne znaju što s urodom i branjem.
– Ako ju na vrijeme ne poberete, jabuka pada, dođe u treću klasu i nema se gdje plasirati. Zagrize li ju voluharica, neće ju nitko - dodaje Bakula i poziva druge voćare da slijede njegov primjer. Suzana Župan
Maksimalnih 20.000 eura ostvarilo 20 korisnika
Dvadeset je korisnika što su ostvarili maksimalni iznos potpore male vrijednosti od 20.000 eura. To su: Voćnjak Čehovec d.o.o., Voćnjak Nedelišće d.o.o., Naše voće d.o.o., Moslavina voće d.o.o., Nova natura d.o.o., Budimci d.o.o., Voćnjak d.o.o. u stečaju, AN ST d.o.o., Agrocetin d.o.o., Risnjak d.o.o., Poljoprivredni centar d.o.o. Veliškovci, Fragaria d.o.o. za unutarnju i vanjsku trgovinu, Beronić Hrvoje, Rabo d.o.o., Fructus d.o.o, Vrt, Kolić Anita, Primorac - zajednički obrt za poljoprivedu, trgovinu i usluge, Velikanović Stipo i dr.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike