Dome slatki dome
UZ 20 GODINA UDRUGE UPRAVITELJ

Sve je počelo upravo u Osijeku
Objavljeno 5. prosinca, 2019.

Prije 20 godina u Osijeku je osnovana udruga Upravitelj. Za sve one koji su se ozbiljnije bavili bilo kojim oblikom upravljanja višestambenim zgradama bila je to svojevrsna prekretnica jer se krenulo prema standardizaciji i uređivanju kompleksnih procesa i odnosa. Ova obljetnica obilježena je sredinom listopada upravo u Osijeku, a kako je njezin predsjednik Bojan Bodražić, direktor osječkog Zavoda za stanovanje, bila je to prigoda za kraći razgovor.

Predavanja, savjetovanja...
- Udruga Upravitelj osnovana je u Osijeku i na nacionalnom nivou djeluje od 1999. godine, od kada okuplja pravne i fizičke osobe registrirane za upravljanje nekretninama. Trenutno kroz svoje članstvo okupljamo 87 tvrtki upravitelja iz cijele Republike Hrvatske, koji upravljaju s više od 550.000 prostora - stanova, poslovnih prostora, garaža, što čini više od 30 milijuna četvornih metara, ili gotovo 90 posto od cjelokupnog fonda kolektivnog stanovanja, koji je predmet upravljanja i rada upravitelja sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Skupština udruge ima predsjednika te 11 članova Upravnog odbora koji su iz Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba, Zaboka, Velike Gorice, Karlovca, Pula, Šibenika, Splita i Opatije, pa slobodno možemo reći da su u članstvu i koordinaciji rada udruge zastupljeni svi krajevi Republike Hrvatske.

Cilj nam je poticati, pomagati i razvijati djelatnost upravljanja nekretninama. Redovito organiziramo proljetna i jesenska savjetovanja, predavanja, seminare, kongrese, tribine i druge stručne skupove o problemima iz djelatnosti upravljanja i održavanja zgrada s ciljem strukovnog povezivanja te stručnog i profesionalnog povezivanja članova, ujednačavanja upraviteljske i sudske prakse. Stručni odbori unutar udruge pružaju gotovo svakodnevne konzultacije i stručnu pomoć članovima o pravnim, tehničkim i financijskim pitanjima. Objavili smo 190 stručnih radova, publicirali 185 slučajeva iz prakse, izveli više od 80 stručnih radionica uz stalni rad kojim konstantno podižemo suradnju s nadležnim državnim tijelima i institucijama. S ponosom mogu reći da upravljanje zgradama u RH bez udruge Upravitelj ne bi dostiglo sadašnji nivo upravljanja i stanje stambenog fonda, ne skriva Bodražić.

Uoči svečane Skupštine održane u osječkom HNK-u održana je sjednicu Upravnog odbora udruge Upravitelj gdje su se razmatrale aktualnosti iz rada upravitelja s posebnim naglaskom na energetsku obnovu zgrada putem Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Unatrag nekoliko godina koliko traje energetska obnova, ona je jedna od glavnih i neizostavnih tema svih okupljanja upravitelja (sjednice Upravnog odbora, proljetna savjetovanja, jesenski skupovi).

- Jedna od najaktualnijih tema zasigurno jest energetska obnova višestambenih zgrada. Članovi udruge Upravitelj uspjeli su ‘povući‘ čak 70 posto novca s posljednjeg natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ukupna investicija projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja iznosila je više od milijardu kuna, a od toga je više od 560 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Veliko priznanje
S obzirom na to da je na svečanoj sjednici u Osijeku najavljen novi natječaj za obnovu višestambenih zgrada putem energetske obnove nastavno smo već održali nekoliko radnih sastanaka u samoj udruzi, ali i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, čime je još jednom dano veliko priznanje udruzi za dosadašnji rad s naglaskom na nove prijedloge kojim bi se olakšala provedba samog natječaja.

Samoj sjednici Upravnog odbora prethodilo je postavljanje ploče na zgradu osječkog Zavoda za stanovanje koja će, kaže zaključno Bodražić, uvijek biti podsjetnik na 1999. i osnivanje udruge Upravitelj u prostorijama Zavoda, odakle je i krenula cijela priča vezana uz udrugu koja danas okuplja gotove sve relevantne upravitelje na području RH koji daju znatan doprinos djelatnosti upravljanja i održavanja zgrada. D.Ku.
UPOZORAVANJE NA PROBLEME
Naš sugovornik navodi kako će kroz udrugu i dalje skretati pozornost na probleme koji bi mogli usporiti proces energetske obnove te u najgorem slučaju dovesti i do eventualnih financijskih korekcija zgradama - rokovi izvođenja radova, jer ima slučajeva gdje je isti izvođač angažiran na više objekata, nestašica kvalificiranih radnika, izvođača i materijala, kašnjenje u pogledu dostava bankovnih garancija od strane izvođača… Sve to, naime, dodatno otežava izvedbu ugovorenih radova.
Bojan Bodražić,

predsjednik udruge Upravitelj

Velika je čast, ali samim time i odgovornost biti na čelu udruge Upravitelj, kao što je bila i velika čast biti domaćinom ove velike obljetnice. Time je dano veliko priznanje za izuzetan doprinos i rad Zavoda u samim tijelima udruge. Inače, domaćinstvom ove velike obljetnice učinjena je i velika promocija za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna