Sport
ARGENTINAC OPET NAJBOLJI NA SVIJETU

U nogometu je samo
jedan bog - Leo Messi!
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Sjajnom je Argentincu nagradu u izboru France Footballa predao prošlogodišnji pobjednik, “vatreni” Luka Modrić

Lionel Messi rekordno je, šesti put u karijeri, dobio "Zlatnu loptu", nagradu koju francuski magazin France Football dodjeljuje najboljem nogometašu svijeta. Veličanstveni je Argentinac u glasovanju 180 novinara iz cijelog svijeta slavio sa 686 bodova, ispred Nizozemca Virgila van Dijka (679), a na trećem je mjestu završio Portugalac Cristiano Ronaldo (476).

MESSIX
Messi s ovom nagradom sada vodi ispred svog najvećeg suparnika Ronalda, koji je ostao na pet trofeja, a "Zlatnu loptu" uručio mu je prošlogodišnji pobjednik - Luka Modrić. Kapetan hrvatske reprezentacije jedini je uspio u posljednjih 12 godina prekinuti dominaciju Messija (2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019.) i Ronalda (2008., 2013., 2014., 2016., 2017.) te mu je u pariškom Theatre du Chateletu predao nagradu uz iskrene čestitke:

- Čestitam, zaslužio si to!

Messiju je ovo druga nagrada ove godine nakon što je proglašen najboljim i u izboru FIFA-e, a Van Dijk je proglašen najboljim u izboru UEFA-a. Argentinac je u 2019. godini u 54 nastupa za Barcelonu i reprezentaciju zabio 46 pogodaka uz 17 asistencija, a prošla sezona (2018./19.) ponovno mu je bila uspješna, iako s klubom nije osvojio željenu Ligu prvaka, ispavši u polufinalu od kasnijeg pobjednika Liverpoola. Messi je u prošloj sezoni s 36 pogodaka u Primeri šesti put osvojio Zlatnu kopačku, osvojio je deseti naslov španjolskog prvaka, što mu je ukupno 34. klupski trofej, a s 12 golova bio je i najefikasniji strijelac Lige prvaka.

"Nogomet ima samo jednog boga", "M6SSI", "MESSIX", "Za povijest" (sa slikama svih šest proglašenja)... neke su od naslovnica koje veličaju 32-godišnjeg Argentinca.

Modrić gospodin!
- Zahvaljujem svim novinarima koji su glasovali za mene, kao i suigračima u Barceloni i Argentini, jer oni su pridonijeli da ove godine toliko uživam, svi vi dio ste ove nevjerojatne nagrade. Prije deset godina dobio sam svoju prvu ‘Zlatnu loptu‘, s 22 godine, i nevjerojatno je što se sve dogodilo od tada. Šesti trofej primam u potpuno drukčijem trenutku, i na osobnoj razini, sa suprugom, tri sina, braćom i nećakom. I dalje imam želju napredovati svaki dan, uživam u nogometu kao i kada samo imao samo godinu ili dvije. Ne trebam individualne nagrade da bih nastavio loviti momčadske trofeje i nadam se da ću uživati još puno godina u nogometu i s mojom obitelji - izjavio je nakon proglašenja Messi, koji je primao zaslužene čestitke za sve postignuto u ovoj godini.

No veliku pozornost privukao je i Modrić, koji je pokazao kako se ponaša veliki sportaš. Nakon što su prošle godine Messi i Ronaldo propustili dodjelu nagrada, jer nisu bili pobjednici, Modriću takav potez nije ni pao napamet. Kapetan Vatrenih uz čestitke i zagrljaj laureatu oduševio je i objavom na svom Twitter profilu.

- Sport i nogomet nisu samo pobjede, već i poštovanje prema suigračima i suparnicima - napisao je Modrić uz sliku s predaje trofeja, izazvavši time brojne pozitivne reakcije, a među prvima je bila Barcelona, napisavši za njega kako je pravi gospodin.

Goran Roguljić
Modrić jedini Hrvat među osvajačima
Argentinac Lionel Messi sa šest osvojenih “Zlatnih lopti” rekorder je ovog izbora, koji organizira francuski magazin France Football. Messi sada vodi ispred Portugalca Cristiana Ronalda, svog najvećeg suparnika, koji je pet puta proglašavan najboljim nogometašem svijeta, dok su po tri puta najbolji bili Francuz Michel Platini te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten. U dosadašnja 64 izbora ukupno je 26 nogometaša dobivalo ovu prestižnu nagradu, a među njima je jedini Hrvat Luka Modrić, koji je slavio prošle godine. Po nacionalnosti, po sedam nagrada osvojili su Nijemci, Nizozemci i Portugalci, a klupski je po 11 “Zlatnih lopti” otišlo u Barcelonu i Real Madrid.
Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike