Ekonomija
HUP PODRUŽNICA OSIJEK

Poduzetnička klima u Hrvatskoj ocijenjena skromnom dvojkom
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
U Osijeku je jučer održana redovita skupština Podružnice Osijek Hrvatske udruge poslodavaca na kojoj su članovi HUP-a izabrali novi Izvršni odbor, usvojili izvješće o radu u proteklom trogodišnjem razdoblju te usvojili plan i program rada za sljedeće trogodišnje razdoblje. U okviru Skupštine održana je i prezentacija o radu i najvažnijim uspjesima HUP-a tijekom ove godine na nacionalnoj razini, pa je tako u izjavi prije početka skupštine Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, rekao kako su poduzetnici poduzetničku klimu u državi ocijenili sa - skromnom dvojkom. - Jer sve promjene koje su se događale nisu ostvarile efekte koji su bili očekivani i nije podignuta razina konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Zbog poreznog opterećenja i troškova rada hrvatska država u Europi još uvijek ima jedan od najvećih udjela poreznih prihoda u našem BDP-u. To znači da bez obzira na poduzeta rasterećenja, ti su troškovi vrlo visoki i ima mnogo prostora za poboljšanje - upozorio je Jakelić. Najavio je kao će HUP idući tjedan imati javnu prezentaciju ove ocjene, kao i poslovnih očekivanja poslodavaca. - Stoga je u vremenu pred nam inicijativa za pregovore o izmjena Zakona o radu, Zakona o zdravstvenom osiguranju te niza drugih podzakonskih akti koji izravno utječu na troškove poslovanja - najavio Jakelić. Denis Sušac, predsjednik Podružnice Osijek, za iduće razdoblje najavljuje "još jači tempo, u smislu edukacije poslodavaca i borbe za interes poslodavaca i njihovih radnika". - Jer vidimo kako se svaka interesna skupina bori za sebe, a ova naša (HUP, nap. a.) treba financirati sve zahtjeve države - ne skriva svoj stav Sušac.
Skupština osječke Podružnice okuplja nešto više od 150 članova, jednom u tri godine okupljaju se kako bi izabrali Izvršni odbor. On pak odlučuje o predsjedniku, a prema klimi koja je jučer vladala, može se očekivati kako će novi mandat biti ponovo povjeren Sušcu. D.Kuštro
Primjena teorijskih znanja u praksi
O radu Podružnice na skupštini je izvijestio Ivan Sarić, pravni savjetnik. On je pak za to razdoblje podsjetio kako se nastavilo s realiziranjem stručnih studentskih praksi, a na čijem su pozitivnom primjeru kreirane i izmjene zakonskih odredbi o strukovnom obrazovanu. Poslodavcima je ovdje na raspolaganju i Pravno-ekonomska klinika, kojom je studentima omogućena primjena stečenih teorijskih znanja u praksi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike