Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Pad cijena dionica uz manji obujam trgovanja
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Od 16 dionica u sastavu Crobexa osam je bilježilo rast, pet pad cijene, a tri su se zadržale na početnoj tjednoj razini

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala blago su pale cijene dionica uz smanjeni obujam trgovanja. Indeks Crobex "potopljen" je ponovno ispod psihološke granice od 2000 bodova. Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 46,2 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 46,1 i obveznicama 0,1 milijun kuna prometa. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 9,2 milijuna kuna po radnom danu. To je u prosjeku 13,8 milijuna kuna, ili 60 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi obilježio je pad cijena dionica. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1993 boda (pad za 0,5 posto) uz ostvarenih 10,9 milijuna kuna dnevnog prometa, od čega se u blok-transakciji dionicama Čakovečki mlinovi protrgovalo 2,5 milijuna kuna. Utorak je donio privremeni oporavak dionica i povećanje indeksa Crobex za 0,1 posto, na 1994 boda. U srijedu su cijene dionica ponovno pale i spustile indeks Crobex na 1991 bod (pad za 0,1 posto). Četvrtak je donio novi oporavak cijena dionica i povećanje indeksa Crobex na 1994 boda (rast za 0,2 posto).

Pad Crobexa
Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1995 bodova. To je 8 bodova, ili 0,4 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex osam je zabilježilo rast i pet pad cijene, a tri su se vrijednosnice (povlaštena dionica Adris grupa, Atlanska plovidba i Zagrebačka banka- ZABA) zadržale na početnoj tjednoj razini. Među dionicama koje su tjedan završile na pozitivnoj strani nalaze se: Optima Telekom (rast za 4,5 posto), Đuro Đaković grupa (rast za 3,9 posto), Jadran Crikvenica (rast za 2,0 posto) i Podravka (rast za 1,2 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice: Dalekovod (pad za 3,6 posto), Arena Hospitality Group (pad za 1,6 posto), Atlantic grupa (pad za 1,5 posto), Maistra (pad za 0,7 posto) i AD Plastik (pad za 0,5 posto). Odnos snaga tjednih dobitnika i gubitnika pokazuje kako su ulagači bili neodlučni i oprezni, zbog čega se tržište kretalo bočno (sideways). Ulagači su bili izrazito oprezni jer nisu spremni preuzimati veće rizike pred kraj godine. Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je čak deset dionica. To su: Adris grupa (6,5 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (4,6 milijuna kuna), Kraš (4,3 milijuna kuna), Hoteli Tučepi (3,7 milijuna kuna), Podravka (2,9 milijuna kuna), AD Plastik (2,8 milijuna kuna), Čakovečki mlinovi (2,5 milijuna kuna), Optima Telekom (2,0 milijuna kuna), HT (2,0 milijuna kuna) i Končar elektroindustrija - KOEI (2,0 milijuna kuna).

Povlaštene dionice
Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 6,0 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena se zadržala na početnih 499,00 kn. Stjecatelj većine povlaštenih dionica Adris grupe je trezorski račun tvrtke. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,5 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 570,00 kn (rast za 0,9 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak (1,3 milijuna kuna) i četvrtak (1,8 milijuna kuna). Cijena dionice Valamar Riviera Poreč povećala se na kraju tjedna na 38,30 kn. To je za 0,40 kn ili 1,1 posto više nego na početku tjedna. Nakon održane skupštine Kraš-ESOP, na kojoj je donesena odluka kojom se ovlašćuje uprava da potpiše ugovor s Mesnom industrijom Braća Pivac o prodaji 276.441 dionice čime je vrgoračka tvrtka preuzela najvećeg hrvatskog konditora, trgovanje ovom vrijednosnicom znatno je smanjeno. Ciparska tvrtka Kappa Star Limited i dalje kupuje dionice Kraš po nižoj cijeni i trenutno u svom protfelju drži 418.158 vrijednosnica, što čini 27,9 posto vlasničke strukture. Cijena dionice Kraš spustila se u petak na 730,00 kn (tjedni pad za 30,5 posto). Dionicama Hoteli Tučepi trgovalo se u srijedu kad se kroz blok-transakciju ostvarilo 3,5 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenila 8421 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 420,00 kn. Dionicama Podravka pojačano se trgovalo u utorak (1,3 milijuna kuna) i petak (0,7 milijuna kuna). Cijena dionice Podravka dohvatila je u petak 487,00 kn ostvarivši tjedni rast za 1,2 posto. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje državnih obveznica, povećala se u petak na 115,95 bodova (tjedni rast za 0,03 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, polako se bliži kraj godine. Pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Tjedni promet veći od dva milijuna kuna
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike