Regija
TREBA LI JAVNA VATROGASNA POSTROJBA

Osnutak JVP-a ne znači gašenje DVD-a Đakovo
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Čeka se Procjena ugroženosti od požara. JVP znači višu vatrogasnu razinu i zaštitu, a uz gradski, i novac iz državnog proračuna
ĐAKOVO - Treba li gradu Đakovu javna vatrogasna postrojba (JVP) i što bi njezin osnutak značio za ovdašnji DVD? Odgovor na prvi dio tog pitanja treba, u prvom redu, dati Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije koju je Grad naručio od neovisne kuće. Istovremeno, u pripremi je novi Zakon o vatrogastvu zbog čega se u 2020. godini JVP neće moći osnivati. Naručena Procjena ocijenit će stanje i potrebe vatrogasne zaštite na području grada Đakova, njegove neuralgične točke u tom smislu, požarna opterećenja i dr. Jer, Đakovo se sa svojim prigradskim prstenom proteže na 170 četvornih kilometara na kojima živi nešto manje od 30.000 stanovnika, tu djeluje za protupožarnu zaštitnu izazovna kemijska, drvoprerađivačka, tekstilna i druga industrija, u Industrijskoj zoni odnedavno je i energana Đakovo-Hrasta, u gradu je pet do šest benzinskih postaja, nekoliko silosa, tu su i pilane, ljudima na (relativno) malom prostoru visoko koncentrirane točke kao što je Dom za starije i nemoćne, više privatnih staračkih domova, u gradu je i studentski dom itd. JVP znači višu vatrogasnu razinu i zaštitu, drukčiji režim vatrogasnog rada i dežurstava, ali i drukčiju praksu financiranja od dosadašnje – postojeći DVD Đakovo, vatrogastvo na području Grada financira se samo iz gradskog proračuna, a javna vatrogasna postrojba oblik je koji se financira i iz proračuna RH, i to većim dijelom.
Nema osnivanja 2020.
U Gradu Đakovu čekaju što će reći Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije, struka.

– JVP mora biti pokriven dežurstvima i vatrogascima profesionalcima s tim da DVD Đakovo već ima profesionalnu vatrogasnu jezgru. Neki kažu da bi JVP ugušio rad postojećeg DVD-a, što ne stoji jer to se nije dogodilo ni u drugim gradovima s tom postrojbom. Nakon što Procjena kaže svoje, ide odobrenje MUP-a. No budući da ide novi Zakon o vatrogastvu, 2020. godine neće biti osnivanja javnih vatrogasnih postrojbi. Inače, do 30. lipnja tko podnese zahtjev za osnivanje JVP-a, za njega se odlučuje u sljedećoj godini, no 2020. neće nikome – kaže zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić. Upućuje i na financijsku stranu osnivanja postrojbe.

– U tom slučaju iz državnog proračuna stigla bi 3-4 milijuna kuna, a dio bi izdvajao i Grad, koji je po zadnjem za vatrogastvo na svome području osigurao 1,9 milijuna kuna. Grad sada izdvaja sredstva za 7 do 8 plaća u DVD-u Đakovo, a u slučaju osnutka JVP-a dijelom bi bile i iz novih izvora – ističe Galić i dodaje da bi JVP zahtijevao oko 20 novih radnih mjesta, vatrogasnih profesionalaca.

Na upit treba li gradu Đakovu JVP, zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen odgovara: “U svakom slučaju – treba”.

– Podiže razinu sigurnosti naših sugrađana jer, umjesto dobrovoljnih vatrogasaca, vi imate ljude sa svojim smjenama, dežurstvima i profesionalnim obvezama kao u policiji, Hitnoj pomoći... koji su tu samo zbog toga – kaže Klemen, dodajući da će naručena Procjena reći o požarnom opterećenju na području grada Đakova.

Financiranje
Zapovjednik DVD-a navodi da se JVP 80 posto financira iz državnog, a ostalim dijelom iz gradskog proračuna.

– Sada se DVD kao naš financira u potpunosti iz gradskog proračuna – dodaje Klemen. I on ističe da osnutak JVP-a ne bi značio gašenje sadašnjeg vatrogasnog društva.

– Kada bi se osnovao, JVP bi bio podstanar DVD-a Đakovo i nikako ne bi značio njegovo gašenje, iako to neki krugovi uporno žele imputirati u cijeloj stvari. DVD bi i dalje okupljao dobrovoljne vatrogasce, mlade, te bi radio i bio zajedno s postrojbom jer to je jedna simbioza koja funkcionira i u drugim gradovima – pojsšnjava Klemen kako bi se osnutak JVP-a reflektirao na postojeće vatrogasne prilike u Đakovu, u kojem je vatrogastvo tradicija više od 140 godina, po čemu je među prvim gradovima u Hrvatskoj sa svojim vatrogasnim društvom. Osnuje li grad Đakovo JVP, dodaje zamjenik gradonačelnika Galić, išlo bi se i s procjenama prema općinama.

Suzana Župan
U JVP-u najmanje četiri čovjeka u smjeni
Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo Ivan Klemen pojašnjava što bi u radnom smislu značio osnutak javne vatrogasne postrojbe za grad Đakovo. “Sada je ovdje 8 osposobljenih vatrogasaca, a četvorica rade. Profesionalna postrojba ne može funkcionirati bez minimalno četiri čovjeka u jednoj smjeni, s tim da su četiri smjene jer jedna smjena mora biti slobodna. Smjene su 12-satne, dnevna pa noćna, a potom dva dana slobodno, zbog toga je potrebna ta četvrta smjena”, pojašnjava režim rada JVP-a Ivan Klemen.
JVP BI BIO PODSTANAR DVD-a I RADIO ZAJEDNO S NJIM
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana