Osijek
TRAGOM NEDAVNOG SLUČAJA

Nakon sinkope uvijek se javite liječniku!
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Riječ sinkopa u nas se često veže uz pomorsku nesreću iz 2011., a ta je dijagnoza čak postala i predmetom poruge u raznim situacijama. No, dr. sc. Vedrana Baraban, spec. internist-kardiolog u KBC-u Osijek, upozorava da je sinkopa česta. Mi, pak, o njoj pišemo jer se nedavno dogodila mlađoj osobi čiju je majku ta dijagnoza iznenadila.

- Sinkopa je kratkotrajan i iznenadni gubitak svijesti koji najčešće može biti srčanog ili moždanog uzroka, posebice u srednjoj i starijoj dobnoj skupini. Ako osoba nije jela, ili je na rigoroznoj dijeti, možda je meteoropat, ili je emotivno uzbuđena u pozitivnom ili negativnom smislu, može doživjeti sinkopu. U tom stanju osoba brzo dolazi k sebi i nije potrebna reanimacija, jer je gubitak svijesti kratkotrajan, no razlog nije odmah poznat. Ni jedan gubitak svijesti nije uobičajen i najprije se mora utvrditi nije li došlo do kakvog poremećaja sa srcem ili mozgom - kaže dr. Baraban. Osim toga, do sinkope može doći i zbog uzimanja veće doze od propisane terapije za visok tlak, ili terapije za reguliranje šećerne bolesti. Kod mlađih osoba, kaže, valja isključiti važne stvari, a potom gledati dodatne pridružene bolesti koje mogu dovesti do toga stanja. Inače, kod mlađih osoba sinkopi može biti uzrok brzo izrastanje, neka tjelesna aktivnost kojom se pritisne vitalni živac, pa čak i boravak u pretoploj prostoriji.

Dr. Baraban ističe kako je uputno javiti se obiteljskom liječniku ili na hitan prijam već pri prvom javljanju takvog zdravstvenog problema. Ako se netko nalazi u blizini osobe koja gubi svijest, potrebno je obratiti pozornost na to je li pri gubitku svijesti došlo do udarca u glavu.

- Oni koji dođu na Objedinjeni hitan bolnički prijam, raspoređuju se u neurološku, potom u internističku ambulantu. Glavni je zadatak liječnika isključiti vitalno ugrožavajuće uzroke sinkope, kao što su tumori na mozgu, moždani udar, bolesti srčanih zalistaka, epileptički napadi, poremećaj ritma rada srca, plućna embolija i sl. Pacijent bi trebao reći je li mu se to već događalo te bi on ili njegova pratnja trebali opisati okolnosti pod kojima se dogodio gubitak svijesti - pojašnjava dr. Baraban.

Također, valja razlikovati sinkopu i kolaps.

Dok je kod sinkope svijest izgubljena od nekoliko sekundi do minute, kod kolapsa nema gubitka svijesti, no zato je praćen "zamračenjem" pred očima i stanjem poznatim kao "poljuljano tlo pod nogama".

M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike