Osijek
FFOS OPRAVDAO NAZIV “PET FRIENDLY”

Četveronožni knjižničar dobio službu na Filozofskom fakultetu
Objavljeno 2. prosinca, 2019.

Već pune dvije godine Filozofski fakultet u Osijeku nosi naziv "pet friendly" i u pravilniku FFOS-a stoji da je dopušten ulazak životinjama. Kao da je to znao mačak (koji će biti nazvan Đivo Gundulić) koji je 8. studenoga ušetao u novu fakultetsku knjižnicu u Školskoj ulici 4.

- Stigao je u petak, a kad sam u subotu došla postaviti izložbu, još je bio ondje. Dobio je visoku temperaturu i imao tešku upalu oba uha. Odveli smo ga veterinaru i dobili dekaničino odobrenje da ostane s nama. Mogu vam reći da je ostao spontano, šarmirao nas je sve, a kad je ozdravio, nismo ga željeli izgubiti. Van ga ne puštamo jer strahujemo da ga ne udari automobil u Školskoj ulici, koja je vrlo prometna - ispričala nam je voditeljica knjižnice FFOS-a Lana Šuster i otkrila kako je mačak dobio ime.

Naime, jedan je profesor prije pet godina poklonio Filozofskom fakultetu drvenu mačku i nazvao je Ivan Gundulić, kojeg su za života svi zvali Mačica. Mačka je, priča voditeljica, profesora podsjećala na Gundulićevo pisanje, jer je rep te drvene figure zapravo nalivpero. Kako se Šuster bavi fotografijom, napravila je galeriju fotografija s tom drvenom figurom i kad je pravi mačak ušetao u knjižnicu, palo joj je na pamet nazvati ga baš po dubrovačkom pjesniku i dramatičaru pa je tako postao Đivo Gundulić.

Mačak se nije bunio, kaže u šali naša sugovornica, dodajući kako je brzo osvojio srca svih djelatnika knjižnice, ali i studenata koji onamo dolaze.

- Đivo se jako voli maziti. Doslovno će gurnuti glavu u ruku da ga se pomazi i uopće se ne boji nepoznatih. Možda je i bio nečiji, no provjerili smo da nema čip i tako je ostao kod nas, a vidimo da i nema namjeru otići. Jednostavno se tako udomaćio da je dobio svoj krevetić za spavanje, posudu za toalet, a nerijetko uz svoj obrok pojede i naše ručkove koje si ponesemo na posao - svjedoči Šuster. Dodaje da ima faza kad samo leži i prede, no najčešće je vrlo razigran mačak, zbog čega u šali Šuster kaže da je vjerojatno u pubertetskoj fazi. Jedna od omiljenih poza mu je ležanje među policama knjiga.

Kako bilo, Đivo Gundulić ostaje ravnopravnim "djelatnikom" knjižnice FFOS-a, no nije jedina životinja koja šeće fakultetskim prostorijama. Naime, otkako je Fakultet "pet friendly", Šuster kaže da studenti u nj rado dolaze sa svojim psima. Ipak, prije nego što ušetaju na fakultet, moraju službenoj osobi na vratarnici prijaviti da će doći s ljubimcem. Pse, mačke i druge životinje na ulazu će dočekati pripremljena posuda s vodom, a moguće ih je i ostaviti privezane na za to predviđeni stalak.

- Za sada su dolazili samo sa psima, Đivo je prva mačka koja je ušetala u ustanovu i, na naše zadovoljstvo, ovdje i ostala - poručuje voditeljica fakultetske knjižnice.

Marija Mihelić
Možda ste propustili...

SASVIM POSEBNO PETROVO I PAVLOVO U OSJEČKOJ KONKATEDRALI

Varaždinski biskup zaredio je dva mlada svećenika

NEZADOVOLJSTVO ZBOG ODAŠILJAČA

Naknadu će dobiti samo suvlasnici jedne zgrade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI GRAD, OMILJENO MJESTO ZA ŽIVOT

Gradska četvrt kojoj je sve na dohvat ruke

2

OSJEČANI SU SE OPUSTILI

I dok je Kopika puna, plaže duž jadranske obale puste

3

MJERA ŠTEDNJE: UMJESTO UČENICIMA, 110.000 KUNA GOSPODARSTVENICIMA

Grad ove godine neće nagraditi najmaturante!