Ekonomija
PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Poljoprivredi 360 milijuna kuna više
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Dodatnih 360 milijuna kuna dobit će poljoprivreda i šumarstvo da kvalitetno pripremljeni projekti budu isfinancirani što prije

Traženost mjera 4, 6 i 8 Programa ruralnog razvoja (PRR) među poljoprivrednicima ponovno je potvrđena. Zbog velikog interesa s terena Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je o povećanju alokacije u okviru tih mjera za 360 milijuna kuna.Razlog su dobro pripremljeni projekti koji su zadovoljili uvjete natječaja, a za koje je početna alokacija bila nedostatna. Dodatna sredstva preusmjerena su iz korisnicima manje zanimljivih mjera, pri čemu nisu narušeni prioriteti i fokus područja koja su zadana na razini EU-a.
Više malima

- Kako bi sva raspoloživa sredstva iz financijskog razdoblja PRR RH ‘14.-‘20. stavili u funkciju razvoja proizvodnje poljoprivrednika, mikro, malih i velikih gospodarstava te šumoposjednika i udruga usmjerenih na zaštitu okoliša i prirode, donijeli smo odluku o povećanju sredstava za završene natječaje. Smatram važnim da dobro pripremljeni projekti budu financirani što prije, da ne čekaju buduće natječaje, nove prijave, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Tipu operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih PG-ova ide 130,3 milijuna kuna više, a financirat će se 4250 projekata s 474,3 mil.kn. Svrha natječaja jest pomoći malim PG-ovima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju, uključenju članova gospodarstva u rad na PG-u i ostvarivanju dovoljno prihoda za dostojanstven život i ostanak na selu. Korisnici su ovdje mali PG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine SO od 2000 do 7999 eura. To uključuje OPG-ove, obrte, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Čak 96 milijuna kuna više ide za 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti PG-ova – sektori voća i povrća, stočarstva i peradarstva. Od toga mikro, malim i srednjim gospodarstvima u tim sektorima ide po 36 milijuna kuna više, a što je u oba slučaja ukupno 156 milijuna kuna potpore projektima, dok velika gospodarstva u sektoru stočarstva i peradarstva dobivaju 24 milijuna kuna više, ukupno 104 milijuna kuna potpore projektima. Želi se podići konkurentnost PG-ova u ovim sektorima, a korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika.
Povećana ulaganja

Za tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, idu 34 milijuna kuna više. Ministrica Vučković dodaje kako je ovime želja iskoristiti javna sredstva za ruralni razvoj kako bi se usmjerila povećana privatna ulaganja u osnovne i primijenjene istraživačke aktivnosti, uveli novi proizvodi, tehnologija i rješenja te olakšala suradnja između manjih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i kupaca u proizvodnji, preradi i stavljanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište. Sve je to, dodaje, u skladu s ciljevima strateške vizije poljoprivrede koja je predstavljena pretprošlog tjedna. Suzana Župan
Šumoposjednicima 100 mil. kn više
Za tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca..., ide 70 milijuna kuna više, ukupno 100 milijuna kuna potpore projektima. Cilj je dodjela projektima za dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe. Korisnici su šumoposjednici; udruge šumoposjednika; trgovačka društva itd. Iznos od 30,3 milijuna kuna više dobiva tip 8.6.1 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva, a korisnici su šumoposjednici; udruge šumoposjednika; obrti, mikro, mala i srednja poduzeća.
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike