Mozaik
USPJEH HRVATSKE MANJINSKE PRODUKCIJE

Nagrada LUX za film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Hrvatska manjinska koprodukcija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija", redateljice Teone Strugar Mitevske, osvojila je prestižnu Nagradu LUX, koju je 13. put dodijelio Europski parlament. filmskoj ekipi nagradu je u srijedu u Strasbourgu uručio predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli. "Noseći se sa složenostima našeg svakodnevnog posla lako se izgubimo u tehnikalijama parlamentarnih aktivnosti. No potrebno je pokazivati emocije i koristiti se novim oblicima komunikacije, a nagrada LUX sjajan je alat u tim nastojanjima", rekao je te dodao da treba iskoristiti priliku i nominiranim filmovima proučiti društvene pojave poput imigracije, prava na zdravstveno osiguranje, feminizam i političke etike.

"Prikazivanje problema poput klimatskih nepogoda, naše kolonijalne prošlosti ili diskusija o našem modelu društva filmom poticajan je izazov koji se mora ohrabrivati. Mi smo jedini parlament na svijetu koji nagrađuje filmove i ponosni smo na to", istaknuo je Sassoli.

Makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska istaknula je kako ju političari u njezinoj domovini kritiziraju jer su joj filmovi previše politični. "To je točno jer sam ja autorica koju zanimaju društvene devijacije. Smatram kako je moja dužnost izraziti svoje mišljenje i progovarati o problemima o kojima se nitko ne usudi jer, na kraju krajeva, kako uopće možemo izgraditi bolju budućnost ako to ne radimo", istaknula je.

Sreću zbog osvojene Nagrade LUX ne skriva ni hrvatska producentica filma Zdenka Gold (Spiritus movens). "Čestitam cijeloj ekipi filma, a posebno sam ponosna na hrvatski dio ekipe. Bravo od srca svima i velika hvala svim financijerima koji su uz nas. Uskoro film kreće u kina diljem Hrvatske, nemojte ga propustiti", najavila je.

"Bog postoji, njeno ime je Petrunija" je nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Nominirani su filmovi prevedeni na 24 jezika EU te su prikazana u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma koje Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa. Hina
Najčitanije iz rubrike