Mozaik
HRFF: SEDAMNAEST GODINA UPOZORAVA NA AKTUALNA PITANJA LJUDSKIH PRAVA

Festival je otvoren nagrađivanim dokumentarcem “Medena zemlja”
Objavljeno 2. prosinca, 2019.

Premijerom nagrađivanog dokumentarca "Medena zemlja" u nedjelju je u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoren 17. Human Rights Film Festival (HRFF), festival angažiranog autorskog filma koji već sedamnaest godina upozorava na aktualna pitanja ljudskih prava.

Ulazak na sve programe i projekcije je besplatan, no od ove se godine za udarne termine na blagajni kina moraju podići ulaznice zbog manje dvorane, s obzirom na to da se prijašnjih godina festival održavao u danas zatvorenom kinu Europa. Petar Milat, direktor HRFF-a, kaže kako to dosad nije bila praksa jer nisu htjeli raditi razlike među posjetiteljima festivala, a za sve smatra odgovornom gradsku vlast koja je, ističe, zatvorila najvažnije kino u Zagrebu, kino Europa, ali i ostala gradska kina.

- Kad navečer prolazite pokraj kina Europa, jedino svjetlo koje se vidi je ono mobitela čovjeka koji čuva dvoranu. Svi mi moramo drukčije organizirati festivale, a cijela situacija nije katastrofalna samo za kina, distribuciju i filmsku proizvodnju nego i za mnogo širi kontekst - rekao je na otvorenju.

Milat smatra da je od pitanja uplitanja politike u kulturu ostalo samo pitanje politike, a HRFF, kao aktivistički festival, samo se može zapitati kako prostore od javnog interesa, poput kina Europa ili Studentskog centra, vratiti publici.

- Prije kada su nas pitali kako možemo promijeniti svijet filmovima i festivalom, govorili smo da možemo potaknuti ideje i maštu ljudi da je drukčiji svijet moguć i potreban, no sada ni to ne pomaže za promjenu u društvu, nego samo politička akcija - ustvrdio je.

Prvi prikazani film na festivalu, "Medena zemlja" Tamare Kotevske i Ljube Stefanova, nagrađen na festivalu u Sundanceu i drugim festivalima, vrlo će vjerojatno biti nominiran i za Oscara. Za tu dokumentarnu priču o medarki koja živi u izoliranom makedonskom planinskom selu, u suživotu s pčelama i prirodom, Milat kaže da je film baš za balkanske prostore, za ono - nas se tiče u vezi s klimatskim promjenama i istrebljenja jedne vrste. "To nije prvi film o nestanku pčela koji prikazuju na festivalu, no najpotresniji je i najpoetičniji", dodao je.

Festival prikazuje neke od najzapaženijih angažiranih filmova. Ovogodišnji glavni filmski program donosi 25 filmova, neke od najzapaženijih aktualnih angažiranih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, autora različitih generacija i popularnosti, od već etabliranih, koje zagrebački festival prati godinama, do nove generacije.

Proslavljeni portugalski redatelj Pedro Costa zastupljen je filmom "Vitalina Varela", a nagrađivani ukrajinski dokumentarist Sergej Loznica filmom "Državni pogreb", utemeljenim na pronađenim materijalima o petodnevnoj Staljinovoj pogrebnoj ceremoniji.

Prikazat će se i dokumentaristički esej čileansko-francuskog autora Patricija Guzmana "Kordiljeri snova" te dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu i Queer Palme, "Portret djevojke koja izgara", francuske redateljice Céline Sciamme.

U programu je i finalist ovogodišnje LUX nagrade Europskog parlamenta "Zaboravljeni slučaj" Hammarskjolda Madsa Bruegera o tajanstvenom ubojstvu bivšeg glavnog tajnika UN-a, kao i dokumentarac "Suđenje Ratku Mladiću", s ekskluzivnim uvidom u haški sudski proces tom ratnom zločincu.

Popratni program donosi niz radionica i tribina te miniretrospektivu egipatske kinematografije, u okviru partnerske

Revije male književnosti, koja je ove godine posvećena egipatskoj književnosti. HRFF, festival angažiranog filma, do 8. prosinca održavat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac i Dokukinu KIC, a od 6. do 8. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.
Hina
MARKOVIĆ DOLAZI S DVA AUTORSKA FILMA
Na Human Rights Film Festivalu predstavit će se srpski redatelj Ivan Marković, poznatiji kao direktor fotografije, i to s dva autorska naslova, “Centrom” posvećenom zapuštenom beogradskom Sava Centru te filmom “Od sutra počinjem da” (koredatelj Wu Linfeng). Marković je ujedno i direktor fotografije filma “Ti imaš noć” crnogorskog redatelja Ivana Salatića, koji se na prošlogodišnjem HRFF-u predstavio filmom “Ti imaš noć”, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni film “Sinovi smo tvog stijenja”.
Možda ste propustili...

SPiRiTS in the Forest

Depeche Mode izdao soundtrack

“FIRST ROSE OF SPRING”

Izišao novi album Willieja Nelsona

DRUGI KONCERT U SKLOPU PRANDAU FESTIVALA U DONJEM MIHOLJCU

Gudački kvartet razveselio zvucima u perivoju dvorca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana