Novosti
PREGOVARALO SE DUŽE OD SEDAM SATI

Nastavlja se s pregovorima,
ali i sa štrajkom nastavnika
Objavljeno 1. prosinca, 2019.
Ne postoji mogućnost da se zbog izgubljenih dana nastavna godina ponavlja

Danas smo zaključili da još trebamo malo vremena za razgovor, sutra ćemo (u ponedjeljak, nap. ur.) dovršiti i sutra očekujemo završetak, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon što je završen sastanak u Vladi. Dodao je da se štrajk nastavlja i u ponedjeljak, ali detalje višesatnih pregovora nije želio otkriti.


- Štrajk se sutra nastavlja. Upravo zbog roditelja i učenika zasad nećemo više govoriti, sve do završetka pregovora, kad ćete doznati sve detalje - izjavio je i dodao da se sigurno ne ide prema represivnim mjerama poput zabrane štrajka.


Pregovori sindikata obrazovanja i Vlade započeti u nedjelju poslijepodne rastegnuli su se na večernje sate, sve do 21.30.


Predstavnici sindikata na sastanak su otišli ne odustajući od zahtjeva za povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto.


"Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je - koeficijent", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.


Ostaje li Vlada pri svojoj prethodnoj ponudi ili je ponudila nešto novo, za sada se službeno ne zna, neslužbeno - na stolu je nova ponuda.
Bez ponavljanja godine

Predstavnici sindikata u Banske su dvore ušli u nedjelju u 15 sati kako bi nastavili pregovore s Vladom, koji su u petak preknuti bez dogovora.


U petak je objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.


U Banskim je dvorima u nedjelju uz premijera Andreja Plenkovića na sastanku bilo i nekoliko ministara, među njima i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je poručila da zaostatci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te je apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.


Štrajk u školama, naime, traje već 35. dan, a iako za sada nastavnici imaju solidnu podršku roditelja, to bi se moglo početi mijenjati ako uskoro ne dođe do dogovora Vlade i prosvjetara. Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali to posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.


Ovo je četvrti sastanak na kojem su čelnici svih školskih sindikata. S druge strane je premijer Andrej Plenković i četiri ministra (obrazovanja, financija uprave i rada) te premijerovi savjetnici.


Treba zaustaviti i dezinformacije u javnosti da je zbog velikog broja dana štrajka ova nastavna godina upitna i da će se morati ponavljati. To nije točno. Zakon o odgoju i obrazovanju ne poznaje tu mogućnost, poznaje samo mogućnost nadoknade.
Moglo je i bez štrajka

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Zagrebu da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani nije konkretno odgovorio, kratko poručivši da će se o tome razgovarati.


"Razgovarat ćemo. Mi ne samo što smo bili za kompromis nego smo i dali paket rješenja koji uključuje dugoročno rješenje. Vidite i sami da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije", odgovorio je Plenković novinarima na upit razmišlja li se o ukidanju štrajka.


Premijer je nakon obilježavanja 20. obljetnice osnutka Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinska" rekao da prosvjeta nije jedini resor, nego da ih ima jako puno te je ponovio kako je važno naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodne strane.


Iako su razgovori s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak navečer nakon tri sata završeni bez dogovora, premijer sa sindikatima planira i dalje razgovarati, ali ne i danas, "jer se nije imalo kad".


Uvjeren je da štrajk ne može naštetiti kampanji HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović jer "učitelji, nastavnici, pa i nenastavno obrazovno osoblje, znaju da je ovo vlada koja povećava plaće, a ne koja smanjuje njihova primanja".


"Ima vlada koja je smanjivala plaće i ona koja povećava. Naša je koja povećava, poštuje nastavnike i želi dijalog sa socijalnim partnerima, tj. sa sindikatima", rekao je Plenković. Ponovio je da ne vidi ni jedan racionalan razlog za štrajk i ustvrdio da se sve moglo rješavati i bez štrajka.
Vuk Tešija/Hina
Vilim Ribić

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Ne očekujem da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je u subotu kako ne očekuje da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika. Za to nema pravnog temelja, doduše u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike, rekao je Ribić na RTL-u, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe. Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. "Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće - da se štrajk uruši, da se to raširi, da se drugi uključe", rekao je.

"Nema nikakve šanse da napravimo nešto protivno volji naših članova", uzvratio je na pitanje zašto sindikati u "prijelaznom roku" ne bi pristali na ponudu Vlade o rastu plaće. "Sindikati su vodili radnike i štrajkaše sve ovo vrijeme, nakon referenduma radnici i štrajkaši vode sindikale čelnike", rekao je Ribić držeći kako bi premijer trebao pristati na zahtjeve prosvjetara.
Horvat: Prvo kvalitetna analiza
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u subotu kako najprije treba napraviti kvalitetnu analizu i biti siguran da je struktura koeficjenata kvalitetno izrađena pa da onda neće biti problem i njih povećavati. Novinari su nakon zatvorenog sastanka HDZ-a pitali ministra Horvata hoće li Vlada prekinuti situaciju na način da se uvaže zahtjevi školskih sindikata i da se povećaju koeficjenti složenosti poslova kako bi se pokazalo da se učitelje i profesore poštuje te kako bi uistinu bilo vidljivo da su temeljni stup društva. "Kada na stol stavljate svoj zahtjev, onda prvo morate u njega sami vjerovati. Kada danas sindikati učitelja tvrde da je struktura koeficjenata nekorektna, povećavati iznose takvog koeficjenta je stvarati dodatne probleme. Hrvatska demokratska zajednica je jasno rekla - napravimo kvalitetnu analizu, budimo sigurni da je struktura koeficjenata kvalitetno izrađena i onda neće biti problem njih i povećavati", rekao je Horvat.
35

dana traje štrajk u školama