Zdravlje
VEGETARIJANCI I VEGANI

Rizik od moždanog udara
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Vegetarijanski i veganski način prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali nosi viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija. Istraživanje, objavljeno u časopisu British Medical Journal, proučavalo je 48.000 ljudi tijekom 18 godina.

Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarne srčane bolesti na 1000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg znanstvenog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem. Polovina ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7500 pesketarijanci, ljudi koji su jeli ribu. Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesna aktivnost.Kod pesketarijanaca je zabilježen 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu prema onima koji su jeli meso, a vegetarijanci i vegani imali su 22 posto niži rizik, ali su vegetarijanci i vegani imali 20 posto viši rizik od moždanog udara.Znanstvenici sugeriraju da bi to moglo biti povezano s niskom razinom vitamina B12. Upitan dokazuje li ta studija da je vegetarijanska i veganska prehrana nezdrava, dr Frankie Phillips iz britanske udruge dijetetičara kaže kako smatra da ne jer je ovdje riječ o tzv. opservacijskoj studiji, a ne uzročno-posljedičnoj, ali usto ističe važnost raznolike prehrane.H
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike