Novosti
OTVOREN UČENIČKI DOM MKC-A U OSIJEKU

Orban: Ulazak u Schengen uklonit će sve zapreke suradnji
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Andrej Plenković: Interes nam je s Mađarskom razvijati prekogranične projekte

Prije 80, 90 i 100 godina Slavonija i baranjska županija u Mađarskoj bili su najbogatiji krajevi naše države. Ljudi su nam zavidjeli na tome, bolje rečeno vama su zavidjeli, ne samo zbog vaše kulture nego i visine životnog standarda. Ne vjerujem da ne bismo mogli ponoviti nešto što smo već postigli tijekom povijesti. Poručio je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak u Osijeku, gdje je zajedno s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem otvorio učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj.

Središte svijeta
Mađarski je premijer nastavio riječima kako znamo da danas nije takva situacija jer svatko će, iz svoje perspektive, reći da živi na rubu svoje države.

- One zajednice koje misle da žive na rubu nikada neće biti uspješne, uspješan može biti samo onaj koji misli da je mjesto na kojemu živi središte svijeta. Moramo povezati naše države, ako ostanemo na rubu i izolirani, predodređeni smo na neuspjeh. Ako Hrvatska napokon uđe u Schengen, što mi u cijelosti podržavamo, uklonit će se i posljednja zapreka, otvorit će se put i prolaz će biti slobodan iz Mađarske u Hrvatsku i obrnuto. Omogućit će se slobodno kretanje kulture, sporta, poslova... Kada se to dogodi, bit ćemo središte svijeta i ponovno će nam moći zavidjeti. Vjerujte mi, za deset godina ovo će biti posve drukčiji svijet - kazao je Orban.

Zahvalio je hrvatskom premijeru što je nastala ova zgrada u Osijeku te Hrvatima u Mađarskoj što su zadržali svoje hrvatstvo i time pridonijeli bogatstvu i raznolikosti Mađarske, kao i Mađarima u Hrvatskoj što su zadržali svoje mađarstvo i time pridonijeli da Mađarski narod bude još veći. Osvrnuo se i na činjenicu da mladi u sve većem broju napuštaju obje zemlje.

- Doista nije problem što mladi odlaze i uče, nije problem što akumuliraju znanje, nego, dragi mladi ovdje u Osijeku, i Hrvati i Mađari, vi ćete se vratiti i shvatiti da je najvažnije što imate u životu domovina u koju se možete vratiti, gdje vas čekaju, gdje niste stranci - poručio je Orban.

Premijer Plenković kazao je kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne i prijateljske zemlje uvjeren da su najveća poveznica tih odnosa Mađari koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Mađarskoj.

- U Hrvatskoj, prema službenim podacima, živi nešto više od 14 tisuća Mađara, a u Mađarskoj oko 26 tisuća Hrvata, neslužbene su procjene da i jednih i drugih ima nešto više. Nama je najvažnije da se obje zajednice dobro osjećaju i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, što potvrđuje njihov položaj, ali i suradnja koja se putem komunikacije preko manjina odvija i unapređuje ukupne odnose između naših zemalja – ustvrdio je Plenković dodajući kako se suradnja najbolje konkretizira kroz ovaj učenički dom vrijedan desetak milijuna kuna i napravljen u nešto više od godinu dana.

Premijeri su održali i bilateralni sastanak nakon kojega je Plenković kazao kako je Hrvatskoj interes da se s Mađarskom razvijaju projekti koji imaju i prekograničnu dimenziju.

Proširenje EU-a
- Mađarsku stranu smo upoznali s našim aktivnostima i pripremama za predsjedanje Vijećem - poručio je Plenković, spomenuvši, među ostalim, sastanak na vrhu između članica EU-a i država jugoistoka Europe u Zagrebu. "Na tom bismo sastanku razgovarali o temi proširenja EU-a, gdje dijelimo stav da bi kao prvi korak trebalo pronaći način za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je.

Orban smatra kako bi bilo izvrsno ako bi premijer i hrvatska diplomacija uspjeli ostvariti sve ciljeve koje su postavili. "Obje naše zemlje tome su vrlo posvećene i snažno se zauzimaju pomoći svim zemljama koje se žele pridružiti EU-u i već su ispunile sve kriterije", kazao je.

Robert Jankovics, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, zahvalio je na velikoj potpori obojici premijera. "Razgovori i poruke koje smo dobili i od premijera Orbana i od premijera Plenkovića izuzetno su ohrabrenje za naš daljnji rad. Nazočnost i veliki pljesak obojici premijera od više od tisuću nazočnih Mađara iz Slavonije i Baranje jasan su dokaz da smo kao zajednica njihove poruke dobro čuli i razumjeli. Nastavit ćemo biti stup dobrih odnosa dviju prijateljskih i susjednih zemalja, a vjerujem kako će to povući za sobom i jaču gospodarsku i političku suradnju Hrvatske i Mađarske", rekao je Jankovics.

Tomislav Prusina
Viktor Orban: HDZ neće izdati Fidesz
Na upit može li se dogoditi da njegova stranka Fidesz bude isključena iz EPP-a, Orban je rekao da vjeruje kako ga vladajuća hrvatska stranka nikada neće izdati.

“Vrlo respektiramo vladajuću stranku u Hrvatskoj. Posebno ja osobno. Jer kad sam počeo surađivati s hrvatskim političarima, lider je bio Tuđman, s kojim sam imao odličnu suradnju. Vrlo sam ga cijenio. Tako da sam mišljenja da će njegova stranka uvijek biti na našoj strani jer dijelimo iste vrijednosti još od Tuđmanova doba do danas. Možemo se uvijek konzultirati i otvoreno raspraviti sve točke, dati prijateljsku podršku. Mi ćemo odlučiti o vlastitoj sudbini. Ako su spremni ponovno promisliti što EPP sada radi i vratiti se više korijenima, kršćanskim korijenima, vjerojatno ćemo nastaviti unutar EPP-a. Treba nam vremena za neke procjene i odluke”, poručuje Orban.
Gradnju učeničkog doma mađarskog Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku financirala je hrvatska Vlada
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren