TvObzor
PRVA IMENA TRINAESTOG IZDANJA FESTIVALA

Na Ferragosto JAM dolaze Overflow, Repetitor, Jonathan, Svemirko i ABOP
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020, a trenutačno su u ponudi festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 100 kuna za sve dane festivala

Bez ijednog objavljenog izvođača, nedavno rasprodan kontingent early bird ulaznica označio je fantastičan start nadolazećeg izdanja festivala Ferragosto JAM najavljenog za iduće ljeto od 5. do 9. kolovoza. Uz novu cijenu ulaznica, konačno je otkriven i prvi val imena. Svoj dolazak na Orahovačko jezero potvrdili su Overflow, Repetitor, Jonathan, Svemirko i ABOP. Nakon prošlogodišnjeg rekorda po broju izvođača, novo izdanje puca na čak oko 70 imena, čime će Ferragosto zadržati titulu najvećeg festivala u zemlji, koji pozornost daje promociji isključivo domaćih izvođača te podupire razvoj raznolike glazbene scene regije.

Beogradska noise mašina
Na Ferragosto stižu veliki povratnici, koprivničko-varaždinski punk-rockeri Overflow. Šest godina nakon diskografske stanke nedavno su objavili trilogiju snažnih i zrelih singlova/videospotova “From My Lips”, “Dim” i “Words”. Već s drugim albumom davne 1993. otisnuli su se na prvu ozbiljniju europsku turneju, a u godinama koje su uslijedile toliko su svirali izvan Hrvatske i snimali za međunarodne diskografske kuće da su ostvarili konkretan tržišni uspjeh, a kritika ih je s pravom prozvala ambasadorima naše kulture. Overflow je prvi hrvatski bend čije je spotove emitirao MTV International; pozornicu su dijelili s mnogim stranim veličinama, kao što su Pixies i Beatsteaks, a turneje svirali s New Bombs Turks, Nomeansno i drugima. Iduće godine proslavit će 30 godina karijere, a uz izlazak novog albuma, pred njima je iznimno aktivna 2020.

Beogradska garage rock-mašina Repetitor jedan je od najuzbudljivijih live bendova u Europi. Na uvijek žestokim nastupima eksplozivne trojke nerijetko se u zanosu pomiču ograde, pa se i sam frontmen Boris Vlastelica u euforičnim, iskrenim trenutcima rado baca u publiku. Uz čvrstu podršku basistice Ana-Marije Cupin i bubnjarke Milene Milutinović, hipnotiziraju svojom prodornom sirovom energijom, a reakcije publike toliko su snažne da se njihovi nastupi zaista smatraju katarzičnima. Aktivni su već gotovo 15 godina, dosad su izdali tri albuma, a svirali su i po cijeloj Europi, Rusiji i Kini. Od posebnijih trenutaka u karijeri svakako se ističe i da su ih svjetske zvijezde Arcade Fire pozvale da s njima sviraju dio turneje, a u najbizarnije lokacije na kojima su nastupali pripada Okružni zatvor u Beogradu, gdje su svirali za osuđenike zatvorenog odjeljenja.

Riječki bend Jonathan zvuči i izgleda svjetski još od pojave instant-hita “Maggie” iz 2013. Alternativno i punk, pozadinsko glazbeno iskustvo članova te kolektivna otvorenost novim stvarima pridonijeli su stvaranju svježeg zvuka za tadašnje poimanje domaćeg indie-rocka. Melankolični i poletni, lepršavi i sarkastični, pogodili su u nišu, pa im se ubrzo zaredao niz rasprodanih koncerata, sjajne kritike za prvijenac i posljednji, dupli album te nominacija za Porin. Nakon što su svirali ispred Editorsa u Zagrebu, bili su pozvani da im se pridruže kao predgrupa na dijelu europske turneje. Osim što im je glazba korištena u najuspješnijoj domaćoj seriji “Novine” i u plesnim predstavama, iza njih je iznimno uspješna godina okrunjena američkom turnejom u gradovima New Yorku, Atlanti, Memphisu, Chicagu i drugima te nastupom na najvećoj svjetskoj showcase konferenciji i festivalu SXSW-u u Austinu.

Plesna i pitka glazba
Svemirko je projekt samozatajnog đakovačkog glazbenika Marka Vukovića, a za nastupe uživo dolazi u formi punog benda. Njegov neopterećen pristup, često iz potpune improvizacije i fascinacije synth-popom i generalno glazbom 80-ih, rezultira sofisticiranim ljubavnim pjesmama uronjenih u lo-fi estetiku. Debitantski album “Vanilija” istaknuo se ne samo prema retroizričaju i ambijentalnom zvuku gitare nego i striktnoj odluci o pjevanju na materinjem jeziku, što je za alternativan indie bend dočekano iznenađujućim odobravanjem. Proteklih par godina stalno na cesti, Svemirko su svirali u apsolutno svakom kutku regije, gradeći tako već zavidnu brojku fanova. Plesna, pitka glazba, s tekstovima usmjerenim na osobne preokupacije i životne situacije toliko je zarazna da hype za Svemirkom ne jenjava ni godinu i pol od posljednjeg izdanja, drugog albuma “Tunguzija”.

Intrigantnu grupu ABOP čine vrhunski i dokazani glazbenici – bubnjari Ivan Levačić (ELEVEN, Kries, Chui) i Ivan Vodopijec (Elemental), basist Erol Zejnilović (Elemental, Kries), Ivan Božanić (Pips, Chips & Videoclips) na digitalnim sintesajzerima i Bogumil Kulaga na analognim i digitalnim sintesajzerima. Snažno oslanjanje na mantrično odsvirane repeticije bubnjeva, uz sampleove i melodijske linije inspirirane acid houseom i technom, čine njihovu viziju live electronice jedinstvenom na domaćoj sceni. Iščekivani prvi LP album “△” (aka Delta) izlazi već ovog tjedna, a prije nastupa na Ferragostu, u Zagrebu sredinom siječnja pripremaju ekstatičan audiovizualni spektakl.

Ferragosto JAM 13 održat će se na Orahovačkom jezeru od 5. do 9. kolovoza 2020. U ponudi su festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 100 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni mogu se nabaviti online preko sustava Entrio ili na njihovim prodajnim mjestima do 12. siječnja ili do isteka kontingenta.

Nikola Kučar