Novosti
CESTOVNA I ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA

Osijeku novi podvožnjak
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Najavljena je i obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora, kao i zračne luke

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u srijedu poslijepodne s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem razgovarao je o brojnim važnim projektima za ovaj dio Hrvatske. Ministar je, naime, u pratnji Borisa Huzjana i Josipa Škorića, predsjednika uprava Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, predstavio nove investicije koje će se u segmentu prometa u iduće dvije godine realizirati u Osječko-baranjskoj županiji.


- U Hrvatskoj provodimo veliki investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu vrijedan nešto više od 20 milijardi kuna i naravno da nam je bitno ulaganje u Osječko-baranjskoj županiji. Jedan od najvećih je koridor 5C, za dionicu do Belog Manastira te nastavno do pet kilometara prije državne granice, natječaj će biti objavljen još u ovoj godini, uz financiranje EBRD-a - rekao je ministar, a Huzjan je dodao kako se projektira i dionica do granice s Mađarskom, dogovorena je točka spajanja dviju autocesta.


Lijepu vijest za Osječane priopćio je župan Anušić. Naime, razmatrana je mogućnost rješenja bitnog projekta - podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića, vrijednog 95 milijuna kuna. Ministar Butković složio se da će i ovu realizaciju podržati kroz financiranje od strane EU-a s 85 posto, a ostalih 15 posto osigurat će njegovo ministarstvo. Uz to, u Osijeku će se obnoviti i željeznički kolodvor. Realizirat će se i obnova kolosijeka Laslovo - Korođ, što će omogućiti bržu i češću željezničku komunikaciju na liniji Vinkovci - Osijek.


- Tu je i projekt koji se tiče obnove i revitalizacije cijele Zračne luke Osijek. Njime se poboljšava financijska moć te naše zračne luke kako bi mogla kvalitetnije funkcionirati kada su u pitanju letovi, ali i obnovi terminala, koja je spremna s projektnom dokumentacijom - rekao je Anušić.


Josip Škorić nabrojio je cestovne projekte, prvi je u realizaciji i bit će gotov do ljeta iduće godine.


- To je obilaznica Petrijevci, projekt vrijedan 70 milijuna kuna. Tu je potom obilaznica Belog Manastira s gradnjom nadvožnjaka preko pruge, a natječaj ide do kraja godine. Potom je tu Podravska magistrala na dionici od Normanaca do Osijeka vrijedna 90 milijuna kuna. Nakon toga krenut će se i u cjelovitu obnovu državne ceste od Osijek do Donjeg Miholjca. Naposljetku, ostaje još državna cesta D213, prva faza je obnova dionice od Osijeka do Aljmaša, a onda i do Erduta - izjavio je Škorić.
- Više smo nego zadovoljni, jer svi projekti koje smo planirali idu u realizaciju. Projekti su to od ključne važnosti za našu županiju, jer će nam poboljšati život, ali bit će i privlačniji za investitore - rekao je Anušić.


Naposljetku nam je ministar Butković otkrio kako je gotov Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu te da će njegovo potpisivanje biti u petak.


Dario Kuštro
GUBI LI OSIJEK NOVE TRAMVAJE?
Jedini kritički ton sa sastanka u srijedu bio je upućen, nažalost, osječkoj gradskoj upravi. "Prije dvije godine potpisali smo ugovor o obnovi tramvajske infrastrukture, projekt je to vrijedan 250 milijuna kuna. Razgovarali smo i o nabavi novih autobusa, isporučili ih nekoliko nedavno, a sada odmah idemo s osam novih za koje potpisujemo ugovore o nepovratnim sredstvima. Isto tako, tu je i nabava novih tramvaja, njih 24, to je projekt vrijedan 360 milijuna kuna. Ali to je na čekanju, budući da obnova tramvajske infrastrukture još nije krenula. U tom smislu apeliram na Grad Osijek da raspiše natječaj, jer smo ugovor potpisali prije dvije godine", upozorio je ministar Butković. Prometni projekti koji se u Osijeku realiziraju i najavljuju, vrijedni su milijardu kuna.
Najčitanije iz rubrike