Dome slatki dome
KRIZANTEME MEĐU POSLJEDNJIM BILJKAMA KOJE CVATU U OVO DOBA GODINE

Uljepšavaju vrt u hladnim danima
Objavljeno 28. studenog, 2019.

Krizanteme (Chrysanthemum) među posljednjim su biljkama koje cvatu i u ovo doba godine. Podrijetlom su iz drevne Kine, gdje su se uzgajale još prije Kristova rođenja. U Europu je krizantema prenesena u 17. stoljeću, a danas je jedna od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu. Iako ih se u našim krajevima smatra tradicionalnim cvijećem za ukrašavanje grobova, krizanteme su vrlo dekorativna vrsta kojom u hladnim jesenskim danima možete ukrasiti svoj vrt i terasu.

Prednost ovog cvijeta je što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je cvatnja većine drugog cvijeća završila, pa ga stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba iskoristiti i za ukrašavanje vrtova i terasa, gdje ovih dana, oni koji ih imaju, obilato uživaju u posljednjim ugodnijim jesenskim zrakama sunca. Krizanteme pripadaju porodici glavočika, a njihovi raskošni cvjetovi najčešće su žute, bijele ili ružičaste boje. Ime im potječe od grčke riječi chrysos (zlatan) i anthemon (cvijet). Postoje mnogobrojne sorte krizantema koje se razlikuju prema obliku cvjetne glavice i boji cvijeta. Osim štetočina i bolesti, multiflorama je s jeseni najveći neprijatelj mraz, koji je u stanju uništiti cijeli cvijet. Stoga je krizantemu, ako ju želimo sačuvati i što duže uživati u njezinu cvatu, potrebno zaštititi prekrivanjem preko noći. Ako krizantemu sadite u vrt, kada temperatura padne ispod ništice, preporučuje ju se podšišati, a nagodinu bi trebala istjerati iz zemlje i opet vas razveseliti lijepom cvatnjom. Stoga svi koji cijene i vole ovaj cvijet, a imaju ga gdje zasaditi, neka to i učine. Riječ je o lijepom cvijetu koji nije skup. Krizanteme je moguće na tržnicama kupiti po doista prihvatljivim cijenama. Uz pravi vatromet cvjetnih oblika i boja.

Krizantema se kao rezano, ali i vrtno cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim krajevima posljednjih 30-ak godina. Za zadovoljavajući vegetativni i generativni rast krizantema potrebni su optimalni vanjski čimbenici. Stotine sorti krizantema pružaju niz mogućnosti u izboru boja, oblika i veličina. Gotovo za svaki vrt možete izabrati nekoliko sorti koje će se uklopiti u dizajn. Cvjetovi krizantema traju tjednima, a ne danima, a broj cvjetova, imat ćete osjećaj, povećava se geometrijskom progresijom. Krizanteme se zaista vole šepuriti! Zahvaljujući dugovječnosti, krizantema će biti dominantan cvijet do prvih jačih mrazova. Ako u vrtu imate mnogo zimzelenih biljaka, čije je lišće u različitim nijansama zelene, upotrijebite svjetloružičaste, lavanda ljubičaste, jarkocrvene i snježnobijele krizanteme. Zelena boja bit će prelijepa pozadina za te jarke boje. J.Kn.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna