Dome slatki dome
BEZVREMENSKI VINTAGE STIL

Namještaj koji odiše toplinom
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Nema sumnje da stariji komadi namještaja, koji su pažljivo i sa stilom odabrani i uklopljeni, daju poseban šarm i originalnost modernom prostoru. U vintage stilu prevladavaju pastelne boje, pa djeluje smirujuće i opuštajuće, a cvjetni uzorci, koji su također često zastupljeni, prostoru daju posebnu romantičnu notu. Ugodno, udobno i toplo riječi su koje najbolje opisuju vintage stil. Tijekom vremena dizajneri i majstori namještaja ostavili su neizbrisiv trag u našem poimanju lijepog, trajnog i udobnog. Sve to objedinjuje vintage stil. Međutim, vintage stil ne mora isključiti nove komade namještaja napravljene da izgledaju kao stari namještaj. Nerijetko, taj namještaj vremenom postaje skuplji nego kada je kupljen. Anthropologie je kompanija koja se bavi prodajom upravo namještaja namijenjenog za interijere koji trebaju biti udobni, ali s jedinstvenim stilom. Njihov namještaj nije ograničen samo na vintage stil, ali se uz njega odlično slaže, poput zanimljivog stolića za kavu od starih dasaka.

Bez obzira na to koliki dnevni boravak imate, uz cvjetnu fotelju i još pokoji prikladni komad namještaja, prostor će zablistati. Tamnosmeđa kožna sofa najbolje se slaže uz materijale jarkih boja. Dodatnu teksturu dodajte tepisima, bilo vunenim ili od grubo tkane konoplje. Pazite da kod izbora uzorka jedna boja, koja će biti dominantna, bude prisutna na svim materijalima.

Vintage stil karakteriziraju geometrijski uzorci i na tkaninama naslonjača i na neizbježnim tapetama, koje ovaj stil često koristi. Neizostavni su i detalji poput starog fotoaparata, gramofona ili pak svjetiljke. Ako ovakve detalje želite kod kuće, a nemate ih – sajmovi i buvljaci pravo su mjesto za nabavu istih po povoljnim cijenama. Neizbježne su i retrofotelje, ormari i komode, tipične za razdoblje 50-ih. Ovakav namještaj često se koristi i u skandinavskom stilu uređenja doma. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike