Dome slatki dome
UGRADNJU PREPUSTITI STRUČNJACIMA

Kamin se može postaviti u sve prostore
Objavljeno 28. studenog, 2019.
Pozicija je najčešće je uvjetovana pozicijom dimnjaka pa je važno odabrati dizajn koji će najbolje pristajati prostoru

Pravilno postavljen kamin zadovoljit će i funkcionalne i estetske zahtjeve u prostoru. Ugradnju kamina preporučljivo je prepustiti stručnim tvrtkama koje će dati garanciju za svoj rad te u slučaju tehničkih problema ukloniti nedostatke.

Pozicija kamina najčešće je uvjetovana pozicijom dimnjaka pa je jako važno odabrati oblik ložišta i dizajn kamina koji će najbolje pristajati prostoru. U ovom se segmentu najčešće događaju pogreške jer je sklonost osoba birati izgled kamina prema njegovom izgledu, ali izvan konteksta prostora u koji ga smještaju. Često se događa da je kamin smješten u vizualno neugodne kuteve, zaklonjen predimenzioniranim sjedećim garniturama ili orijentiran suprotno od onoga što je važno u prostoru. Na taj se način remeti ukupan izražaj prostora, ali i ljepota kamina.Oblik ložišta usmjerit će događanja oko kamina i u samom prostoru, pa ga je stoga potrebno pažljivo odabrati. Preporuku za tehničke karakteristike ložišta prepustite stručnim osobama. Nekoliko je osnovnih oblika ložišta koji se biraju prema karakteristikama prostora i efekta koji se želi postići.

Jednostrano orijentirana ložišta/kamini naglasit će zid na kojemu se nalaze. Uz kamin se mogu smjestiti elementi namještaja, TV uređaj ili zid može biti oslobođen svih suvišnih detalja. Kombiniranje kamina s elementima namještaja zahtjeva poveznice u materijalima, bojama i linijama. U opciji slobodnog zida, kamin može biti smješten bilo gdje - u dnevnom boravku, blagovaonici, spavaćoj sobi. Ovo se osobito odnosi na kamine na bioetanol koji ne zahtijevaju dimnjak. Treba ih postaviti nasuprot sjedećoj garnituri ili blagovaonskom stolu.

Ložišta/kamini s prednjom i bočnom orijentacijom zahtijevaju pomno promišljanje onoga što se događa u prostoru. Bočni izražaj kamina nužno zahtjeva i otvaranje prostora u tom smjeru. Često se događa da osobe odaberu ovakav tip kamina, a onda bočnu stranu kamina orijentiraju prema zidu. Dovoljno je smjestiti foteljicu na bok ili ostaviti slobodan prostor za komunikaciju i cilj je postignut! Kutna pozicija zahtijeva otvaranje prostora prema naglašenom kutu, a nikako njegovo negiranje elementima namještaja. Samostojeći kamini izuzetno su atraktivni u prostoru, ali rijetko izvedivi.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike