Zdravlje
NAJVAŽNIJI OBROK DANA JE DORUČAK

Zašto treba jesti ujutro
Objavljeno 25. studenog, 2019.
Na početku dana vaš je metabolizam snažniji i ima više snage da se izbori s masnoćama

Ako ste ujutro umorni i niste produktivni, moguće je da ste loše spavali, ali je sasvim moguće i to da ste opet preskočili doručak i zamijenili ga kavom. Poslovica kaže: Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, a večerajte kao prosjak - i čini se da je vrlo istinita. Često uštedimo vrijeme pripremajući se za posao tako što ne doručkujemo ili samo ubacimo nešto sitno u usta da nas drži budnima i sitima do ručka. Što prije shvatimo da nam je doručak najbolji prijatelj, prije ćemo biti produktivniji i energičniji ujutro. Postoji nekoliko razloga zašto trebamo doručkovati, pa ćemo se podsjetiti osnovnih.

Poboljšan imunitet
Ovaj razlog zašto trebamo doručkovati ljudi vrlo rijetko stavljaju na prvo mjesto, ali to je sigurno prvi razlog zašto ćete možda razmisliti da promijenite navike. Vrijeme zime i hladnoće obično je razdoblje kada smo najosjetljiviji i kada svi oni vitamini i proteini koje smo prethodno unosili trebaju pokrenuti naš imunološki sustav da se bori protiv virusa i bakterija. Znanstvenici su utvrdili da, ako doručkujete, smanjujete šanse da budete bolesni za 20 posto, što nikako nije zanemarivo.

Kvaliteta kože
Najčešći doručak su jaja, i bez obzira na to kako ih pripremate, u velikoj ćete količini pridonijeti sjaju vaše kože ako ih budete često jeli. Naravno, to ne znači da trebate jesti jaja svaki dan, nego da napravite mali meni koji će se sastojati od žitarica, voća i proteina. Bilo koje namirnice koje imaju lutein povećat će ljepotu i blještavilo vaše kože.

Dobra figura
Na početku dana vaš je metabolizam snažniji i ima više snage da se izbori s masnoćama. Kako dan odmiče i vaš se metabolizam usporava i priprema za odmor. Ako pojedete dobar doručak i ručak, manje su šanse da ćete imati želju za prejedanjem uvečer.

Jasminka Knežević
ŠTO RANIJE JEDETE, TO BOLJE!
Ako ne doručkujete, vaše tijelo prelazi u način rada kao kod gladovanja, tako da se vaš metabolizam usporava da biste uštedjeli energiju. I što je ranije prvi obrok, to bolje. U jednoj studiji, objavljenoj u American Journal of Epidemiology, volonteri koji su unosili od 22 do 55 posto ukupnih kalorija za doručak, dobili su prosječno 800 grama u razdoblju od četiri godine. Oni koji su jeli od nula do 11 posto ukupnih kalorija za doručak, dobili su gotovo tri kilograma. U drugoj studiji, koja je objavljena u istom časopisu, volonteri su redovitim preskakanjem doručka imali 4,5 puta veći rizik od pretilosti.
Ništa bez proteina
Proteini su, uz vodu, osnova sportskog uspjeha jer izgrađuju mišiće, obnavljaju oštećena mišićna vlakna i stanice organizma, grade enzime, hormone, hemoglobin i antitijela (imunološki sustav). Udio proteina u prehrani ovisi o učestalosti i dužini aktivnosti, opterećenju, stupnju utreniranosti i spolu.
Glukoza brzo sagorijeva
Ugljikohidrati u prehrani sportaša prema svom udjelu zauzimaju najvažnije mjesto i treba ih konzumirati u pet dnevnih obroka. No među njima postoji velika razlika. Primjerice, glukoza, koja ima glikemični indeks 100, brzo sagorijeva u mišićima (izravno oksidira, uz stvaranje ugljičnog dioksida i energije), pa je efekt iskoristivosti tako dobivene energije kratkotrajan. Stoga se ne preporučuje unos veće količine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa