Magazin
CECILIA MALMSTRÖM

Izgradili smo povjerenje povećanom transparentnošću
Objavljeno 23. studenog, 2019.
POVJERENICA ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU U EUROPSKOJ KOMISIJI

Proteklog tjedna Europska komisija predstavila je mišljenja o nacrtima proračunskih planova država članica europodručja za 2020., poduzela korake u okviru Pakta o stabilnosti i rastu te donijela četvrto izvješće o pojačanom nadzoru Grčke. Inače, od srpnja ove godine i prvi put od 2002. ni jedna država članica europodručja nije obuhvaćena postupkom u slučaju prekomjernog deficita.

Potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, zadužen i za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Valdis Dombrovskis tim je povodom izjavio:

- S obzirom na to da su izgledi za gospodarski rast Europe sve ograničeniji, ohrabruje činjenica da zemlje europodručja kao što su Njemačka i Nizozemska iskorištavaju fiskalni prostor za potporu ulaganjima. Međutim, one mogu učiniti još i više. S druge strane, države članice s vrlo visokim razinama duga, kao što su Belgija, Francuska, Italija i Španjolska, trebale bi iskoristiti niže rashode za kamate kako bi smanjile svoj dug. To bi trebao biti njihov prioritet - upozorio je Dombrovskis.

Oglasio se i Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu:

- Komisija je posljednjih pet godina pažljivo ocjenjivala nacrte proračunskih planova država članica europodručja. Ovogodišnjim mišljenjima potvrđujemo svoju predanost fleksibilnoj i inteligentnoj primjeni zajedničkih pravila uzimajući pri tome u potpunosti u obzir ekonomsku realnost svake zemlje i europodručja u cjelini. U tom smislu Komisija poziva zemlje s visokim dugom na provedbu razboritih fiskalnih politika, a zemlje s fiskalnim prostorom potiče na daljnja ulaganja. Tim diferenciranim pristupom ojačat će se europodručje - kazao je Moscovici.

Europska komisija objavila je i rezultate posebne ankete Eurobarometra koji pokazuju da 60 % Europljana smatra da ima koristi od međunarodne trgovine, što je 16 postotnih bodova više nego prije 10 godina u vrijeme prethodne ankete.

- Kada sam prije pet godina preuzela dužnost, međunarodna trgovina i način na koji je Komisija vodila trgovinske pregovore bili su predmet mnogih kritika. Zbog toga smo odlučili reformirati trgovinsku politiku EU-a. Htjeli smo izgraditi povjerenje povećanom transparentnošću, a ova anketa Eurobarometra dokaz je da smo u tome uspjeli. Građani danas imaju pozitivnije mišljenje o trgovini nego prije deset godina. Većina građana smatra da im trgovina izravno koristi i da Komisija transparentno pregovara. To je izuzetno pozitivna stvar u vrijeme sve većeg protekcionizma i trgovinskih sukoba diljem svijeta - izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström. (D.J./EK)

Darko Jerković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana