Novosti
PREGOVORI MINISTRA RADA SA SINDIKATIMA BEZ ŠTRAJKAŠA

Državni službenici za ponudu o plaći i pravima, javne službe nisu
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Vlada i sindikati državnih službi u četvrtak su se načelno dogovorili o osnovici za plaće i materijalnim pravima u idućoj godini, ali dogovor nije postignut s javnim službama koje su dobile istu ponudu.


"Definirali smo iznos osnovice, dinamiku osnovice. Sindikati su imali preference da to bude nešto više, ali pregovori su se odvijali sa shvaćanjem situacije i sa željom za dogovorom", rekao je ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka sa sindikatima državnih službi, dodavši kako je zadovoljan dogovorom koji će potpisati idućeg tjedna. Upitan je li to poruka sindikatima obrazovanja koji su u štrajku, uzvratio je da ne bi na takav način slao poruke.


Čelnik Sindikata državnih službenika Boris Pleša rekao je kako je napravljen pomak prema zahtjevu sindikata u vezi dinamike povećanja osnovice po modelu 2+2+2. Vladin prijedlog bio je da to bude 1. srpnja, a sindikati su ispregovarali da to bude 1. siječnja, 1. lipnja i 1. listopada 2020. Za božićnicu i regres dogovorili su iznos po 1500 kuna. Dogovoreno je i da se otpremnina više neće vezati uz proračunsku osnovicu od 3300 kuna, nego se za obračun za odlazak u mirovinu računa osnovica za obračun plaće, kaže Pleša.


Nakon pregovora ministra s javnim službama, čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je kako je većini sindikata u javnim službama ponuda Vlade neprihvatljiva.


Aladrović je nakon tih pregovora rekao novinarima kako je Vlada javnim službenicima ponudila isto ono što su ranije već prihvatili sindikati državnih službenika. "Dogovorili smo da sindikati javnih službi daju svojim tijelima na očitovanje prihvaćaju li takvu ponudu ili ne", kazao je Aladrović. Razgovaralo se i o analizi sustava plaća i zaostajanju plaća u javnim službama za plaćama u gospodarstvu, koju su pripremili sindikalni predstavnici, no Aladrović kaže da se Vlada ne slaže s tom analizom.


"Dogovorili smo se da za sljedeći sastanak prezentiramo i viđenje Vlade o zaostajanju plaća", rekao je Aladrović.
Pregovorima se nisu odazvali školski sindikati, a Aladrović kaže kako na sastanku nije bilo govora o štrajku prosvjetara. H/D.Pav.
Josip Aladrović

ministar rada

Imali smo priliku vidjeti analizu s kojom se ne slažemo zbog metodoloških razloga, ali dogovorili smo se da za sljedeći sastanak prezentiramo i viđenje Vlade o zaostajanju plaća.