Osijek
U KBC-U OSIJEK OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA

Počast djelatnicima poginulima u ratu
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Spomen-ploča medicinskim sestrama i tehničarima koji su sudjelovali i poginuli u Domovinskom ratu i radili u tadašnjoj Općoj bolnici Osijek jučer je postavljena na Odjelu hitnog objedinjenog prijema Kliničkog bolničkog centra Osijek. Uvod je to u 4. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara, čija se svečana ceremonija održava danas (22. studenoga) u Domu Hrvatske vojske.

- Na prošlogodišnjem, 3. simpoziju, održanom u Dubrovniku, Društvo je pokrenulo inicijativu da se postavi spomen-ploča i u našem KBC-u Osijek. Tijekom rata u KBC-u Osijek poginulo je troje naših djelatnika - Dragica Petrović poginula je na ulazu na Ginekologiju i ondje je postavljena ploča njoj u spomen. Poginuli su još Petar Ivić s Urologije te Stanislav Milas, koji je radio u Hitnoj pomoći. Moram istaknuti da su sve kolegice tijekom Domovinskog rata požrtvovno radile od 24 do 72 sata kako bi zbrinule brojne ranjenike - rekla je Nevenka Begić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Osijek.

Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik i predsjednica Društva, istaknula je kako se ploče postavljaju u spomen hrabrim djelatnicima u Domovinskom ratu. U Osijeku se, rekla je, postavlja jubilarna, deseta spomen-ploča, a svake će se godine ploče postavljati u drugome gradu kako bi se čulo što se sve događalo na određenom području pogođenom ratom. M. Mihelić
99 svjedočanstava o paklu rata
Nakon postavljanja spomen-ploče u OHBP-u Kliničkog bolničkog centra Osijek sudionici simpozija razgledali su Tvrđu, a u kampusu je priređena svečana večera uz Tamburaški sastav Veritas. Danas (petak) u Domu Hrvatske vojske prikazat će se film o sudjelovanju medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu, a potom i predstaviti knjiga “Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu - svjedočanstvo”. U njoj je ukupno 99 svjedočanstava. Knjige u kojoj medicinske sestre svjedoče o paklu rata čuvaju se i arhivska su građa.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike