Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA O HRVATSKIM GENERALIMA

Iz ničega smo 1991. stvorili
vojsku od 200.000 pripadnika
Objavljeno 21. studenog, 2019.
Hrvatska je u krajnje dramatičnim okolnostima velikosrpske agresije bila prisiljena stvoriti vojsku kako bi se obranila. Mnogi se strani vojni stručnjaci i danas čude činjenici da su Hrvati 1991. u roku od samo godine dana iz ničega stvorili vojsku od 200.000 pripadnika. Bila je to sila sposobna da u prvome trenutku vojno zaustavi agresora, a potom i da u potpunosti oslobodi zemlju. Hrvatski generali i admirali bili su na čelu vojske koja je iznijela pobjedu. To se moglo čuti u srijedu navečer u Domu Hrvatske vojske na predstavljanju knjige o časnicima koji su vodili Hrvatsku vojsku.


Knjigu "Hrvatski generali i admirali 1991.-1999." koju su napisali umirovljeni generali Krešimir Kašpar i Marinko Krešić objavili su u nakladi od tisuću primjeraka Hrvatski generalski zbor i Ogranak Matice hrvatske u Grudama (BiH).


- Građu za ovu knjigu dugo smo prikupljali, a kako ova država za 28 godina svog postojanja nije objavila ni jednu monografiju o hrvatskim generalima uzeli smo si pravo da napravimo knjigu za opću javnost jer nema nikakvih tajni o onima koji su vodili Hrvatsku vojsku, koji su je stvarali i učinili pobjedničkom da ne budu u knjizi. Donosimo 77 biografija hrvatskih generala i admirala koji su taj čin dobili od našeg prvog predsjednika dr. sc. Franje Tuđmana u Domovinskom ratu odnosno u razdoblju od 1991. do 1999. godine, rekao nam je general Krešić.


Od njega saznajemo kako su u Hrvatsku vojsku prešla samo tri generala Hrvata i dva admirala iz redova JNA od njih 27 koliko ih je bilo u redovima te vojske u tzv. hrvatskoj kvoti. Okretanje leđa vlastitoj domovini od strane školovanih časnika hrvatskog podrijetla kada je riječ o obrani i njihovo solidariziranje s velikosrpskim okupatorom odjevenim u odore JNA i četnika bio je razlog zašto je Hrvatska bila prisiljena svoju vojsku graditi ispočetka.


Umirovljeni general zbora Josip Lucić podsjetio je na dramatične trenutke kada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nakon triju uzastupnih srpskih pobuna na Plitvičkim jezerima te u Pakracu i Borovu koje su se dogodile u proljeće 1991. u pravilnim razmacima od mjesec dana donio odluku o stvaranju Hrvatske vojske. Tada su osnovane četiri gardijske brigade. Prva je dobila zadatak obraniti Zagreb, Druga koja je bila dužna braniti Banovnu, Trećoj gardijskoj brigadi povjerena je obrana Slavonije, a Četvrtoj obrana Dalmacije.


U knjizi se spominju Mirko Norac i Branimir Glavaš kojima je zbog presuda za ratne zločine oduzet generalski čin kao i general Ivan Korade kojem je zbog peterostrukog ubojstva civila uskraćen vojni pogreb te su mu postumno oduzeta odličja. Ova knjiga sadrži i popis pričuvnih generala iz redova političara pa tako možemo saznati da je predsjednik Stjepan Mesić koji je u Den Haagu svjedočio protiv generala Tihofila Blaškića po činu bio general bojnik u pričuvi.


O knjizi "Hrvatski generali i admirali 1991.-1999." govorili su umirovljeni generali Josip Lucić, Vinko Vrbanac, Ljubo Ćesić, Ivan Tolj i jedan od autora Marinko Krešić. D.Celing
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike