Tehno
TEST: SONY WF-1000XM3

Bežična sloboda - vrhunski zvuk lišen okolne buke
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Nošenje slušalica iznimno je udobno, a u kutiji stiže i najveći broj silikonskih navlaka

Sony je u svijetu slušalica, ali i općenito audiorješenja, poznat kao jedan od najboljih, a upravo među najbolje svrstavaju se i jedne od posljednjih slušalica koje je ovaj japanski div predstavio - WF-1000XM3. Znalci će već iz naziva znati da je riječ o vrhunskom proizvodu jer Sony je već etabliran sa svojom 1000X serijom proizvoda kao jednima od najboljih koje tržište nudi. Ranije ove godine imali smo priliku već testirati ponajbolje (možda i najbolje) Over-Ear slušalice koje tržište nudi, model Sony WH-1000XM3. Ovaj put u rukama, ili bolje rečeno u ušima, imamo kompaktniji model, ali istih mogućnosti Sony WF-1000XM3.



Bežično i kompaktno

Nema sumnje u našu tvrdnju kako su Sony WH-1000XM3 vjerojatno najbolje slušalice koje novac može kupiti. Međutim, kao Over-Ear slušalice, nisu za svakog. Naime, zbog veličine nisu praktične za svakodnevno nošenje, a i nisu svi ljubitelji slušalica koje idu preko glave i pokrivaju cijelo uho. Upravo za takve Sony je predstavio model WF-1000XM3. In-Ear slušalice koje, osim toga, krasi bežično povezivanje lijeve i desne slušalice, kao i bežično povezivanje s uređajima. Bežično povezivanje preko Bluetooth tehnologije moguće je sa svim uređajima, poput pametnih telefona, jer može se pretpostaviti da ćemo ove slušalice uglavnom i povezati s njima te ih nositi na putu. Kao i većinu Sonyjevih proizvoda, tako i Sony WF-1000XM3 krasi vrhunska kvaliteta izrade. Slušalice, kao i kućište u koje ih pospremamo i punimo bateriju, izrađene su iznimno kvalitetno i pod prstima odaju dojam istinskog premium proizvoda. Slušalice se u spomenuto kućište dodatno fiksiraju malenim magnetima, a zahvaljujući opruzi, poklopac kućišta zatvara se čvrsto i stabilno te sprječava nehotično otvaranje. Samo kućište puni se preko USB-C priključka, a jednom napunjeno osigurat će oko četiri punjenja slušalica. Slušalice pak jednom napunjene omogućavaju oko 6 sati slušanja glazbe, a imaju i funkciju brzog punjenja - 10 minuta punjenja osigurava do 90 minuta trajanja baterije. Nošenje slušalice izuzetno je udobno, a u kutiji stiže i po nama dosad najveći broj silikonskih navlaka, uz koje će te lako naći onu koja paše vašem uhu. Povezivanje s pametnim telefonom, kao i upravljanje slušalicama, riješeno je preko odlične aplikacije Sony Headphones Connect, koja nudi mnoštvo mogućnosti i informacija. Kao jedinu manu vidimo to da slušalice mogu biti povezane samo s jednim uređajem istovremeno, pa je brzinsko prebacivanje, recimo s telefona na tablet ili računalo ipak malo sporije jer treba proći proces povezivanja. Na sreću, on je jednostavan i brz, pa ćemo lako zažmiriti na ovu ‘‘manu‘‘.

Koncertna dvorana

Zahvaljujući tehnologiji Dual Noise Sensor, jedan feed-forward mikrofon i jedan feed-back mikrofon na površini, slušalice mogu uhvatiti više ambijentalnog zvuka. Potom se uključuje HD procesor i kreira obrnuti zvučni val kako bi kompenzirao pozadinsku buku. Zaboravite na buku u kabini zrakoplova, vlaka, autobusa ili gužve i vreve na gradskim ulicama. Sva ova buka dramatično je utišana kako bi ostao naglasak na samoj glazbi. HD procesor s poništavanjem šuma QN1 pruža visokokvalitetan zvuk zahvaljujući 24-bitnoj obradi zvuka i digitalnom audio konverteru (DAC) s pojačalom. Tehnologija za poboljšanje zvuka HX (DSEE HX) pojačava komprimirane digitalne glazbene datoteke, uključujući MP3 formate, kako bi se približila kvaliteti zvuka visoke rezolucije. Sony WF-1000XM3 ima i značajku Quick Attention, koja omogućava isključivanje opcije za poništavanje buke kako bi korisnik prema potrebi mogao bez skidanja slušalica čuti što se oko njega događa. Za to je dovoljno postaviti prst na touch panel lijeve slušalice. Na isti način može se pauzirati, preskakati glazbene datoteke te aktivirati glasovnog asistenta (Google Assistant) kako bi se slušalicama upravljamo još jednostavnije, glasom. Sony WF-1000XM3 podržava i Wearing Detection, odnosno, slušalice mogu prepoznati kada ih korisnik koristi, a kada ne. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, slušalice mogu prepoznati da ih je korisnik prestao koristiti, te će same pauzirati glazbu i otići u stand-by način, a nakon vraćanju u uho, automatski nastaviti s reprodukcijom. Za kraj ostaje nam cijena. Ona nije mala, što je očekivano za ovako vrhunski proizvod. Ako ste spremni izdvojiti oko 1.600 kuna, za koliko možemo naći Sony WF-1000XM3, budite sigurni da ste odabrali možda i najbolje bežične In-Ear slušalice koje tržište nudi. .
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike