Novosti
OBLJETNICA KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA

Djeca poručila u Saboru: Želimo da nas čujete!
Objavljeno 20. studenog, 2019.
U Hrvatskom saboru održana je u srijedu sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Sjednica je organizirana u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Svjetskog dana djeteta.


Tema sjednice bila je ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske, koja su izlagala o 11 različitih tema, nakon čega je slijedila rasprava djece i odraslih. Sjednicom je presjedala izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović.


Kako bi podigla svijest saborskih zastupnika, a time i šire javnosti, djeca su poslala jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja poštuju. Predstavnice Dječjeg foruma Kutina Klara Ćosić i Edita Jurušić govorile su o odrastanju u digitalnom okruženju, o izazovima koje takvo okruženje donosi te o potrebi da ih odrasli, pa i sama država zakonskim odredbama, u tom okruženju zaštite. Predstavnice osnovnih škola Grada Zagreba Nika Walla, Ema Kovačević i Nia Blažeković navele su elektroničko nasilje kao jedan od gorućih problema s kojima se njihove generacije suočavaju. Predstavnice Dječjeg foruma Samobor Marta Rugole i Lana Šurina istaknule su važnost prava djece na slobodne aktivnosti te problem manjka kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja, a predstavnice Dječjeg vijeća Nova Gradiška Bruna Franješević i Nela Češić zatražile su da se pronađu rješenja za zaštitu djece od vršnjačkog nasilja.


O važnoj temi siromaštva u državi, koje je jedan od velikih uzroka nejednakosti ostvarivanja dječjih prava, govorili su Rina Bilić i Ivan Tičinović iz Dječjeg vijeća grada Omiša. Kako bi se djeci u Dubrovniku, gradu u kojem nedostaje adekvatan razvoj cestovne infrastrukture, što prije osigurala sigurnost u prometu, predstavnici Dječjeg foruma Dubrovnik Nina Milovčević i Borna Munitić zatražili su žurno pokretanje izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.


O potrebi standardizacije školskog sustava u Hrvatskoj govorili su predstavnici srednjih škola Grada Zagreba Dorotea Igrec i Lovro Marušić. Kao jednu od važnih tema za sve ljude, ali naročito za djecu i mlade, Lana Repovečki i Ana Grah iz Dječjeg vijeća Zabok govorile su o pravu djeteta na zdravu prehranu, kao temelj zdravog života, te zatražile pomoć od saborskih zastupnika i ministarstava da se poboljša prehrana djece u školama. Posebno dirljiv bio je govor predstavnika Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Mladena Ignaca, koji je, govoreći o značenju udomiteljstva iz perspektive udomljenog djeteta, objasnio da mu je nova udomiteljska obitelj, u kojoj je prvi put dobio ljubav, podršku, red i topli dom, promijenila život.
Dijana Pavlović
Djeca su poslala jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja poštuju
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament