Osijek
DOKKICA I OŠ “TIN UJEVIĆ”

U povodu Dana dječjih prava deset radionica
Objavljeno 21. studenog, 2019.
OŠ “Tin Ujević” partner je Dokkici u projektu “Učenje u zajednici” uz sudjelovanje učenika

Na vrlo zanimljiv način Dječja osječka kreativna kućica ove je godine obilježila Međunarodni dan dječjih prava, i to u partnerstvu s Osnovnom školom "Tin Ujević", partnerom u projektu "Učenje u zajednici". Međunarodni dan dječjih prava organiziran je u deset učionica škole, točnije na deset stanica na kojima su se održavale različite aktivnosti o temi dječjih prava, a na kojima su djeca rado sudjelovala.

- Smatram da je jako važno govoriti o dječjim pravima, ali isto tako ih podučiti o njihovim obvezama kojih su možda malo manje svjesni. O dječjim pravima govorimo na svim predmetima, a njima se bavimo na satu građanskoga odgoja, gdje ih upoznajemo s temama poput prava na školovanje, pravo na zdravlje, na prijateljstvo, slobodu i brojne druge teme o pravima - ispričala je Helena Sakoman, koordinatorica projekta "Učenje u zajednici", profesorica povijesti, voditeljica izvannastavne aktivnosti građanskoga odgoja u OŠ "Tin Ujević", dodajući da djecu isto tako podučavaju i obvezama, kao što je poštovanje starijih, pravilna prehrana i sl.

No jučer su djecu zanimale razne teme prava koje su se obrađivale na deset postaja. Školica, Zastavice, Katapult i Memory dječjih prava, Interaktivan plakat prava i obveza, Film o dječjim pravima, Dječja prava kroz hip-hop, Različitosti, ali i Speed date s dječjom gradonačelnicom te Speed date s ravnateljicom škole, ukupno je deset stanica u kojima su sudjelovali brojni učenici.

- Saznali su prava, ali i odgovornosti jer svako pravo veže i odgovornost. Dokkica svake godine obilježava ovaj dan i provodimo razne odgojno-obrazovne aktivnosti – pojasnila je Maja Varga, projektna asistentica u Dokkici, koja je prošle godine postala članica Savjetodavnog odbora za dječju participaciju pri UNICEF-u Hrvatske.

Marija Mihelić
DJEČJA GRADONAČELNICA POMAŽE DJECI
Cijelo Dječje gradsko vijeće, prema pojašnjenju dječje gradonačelnice Nere Grđan, zauzima se za to da ni jedno dijete nije ugroženo i u tome je, kaže, vrlo aktivno.

- Pomažemo da djeca slobodno govore i da se ne plaše ostvariti svoja prava. Konkretno, zauzimamo se za pomoć djeci koja nemaju svoja prava ili su im ona ukinuta. To je pravo na hranu i piće, pravo na zdravstvenu skrb i njegu, slobodno izražavanje i brojna druga – rekla je dječja gradonačelnica, koja je program zaključila govorom o pravima djece i slobodnom razmišljanju, nakon čega je priređen kratak glazbeni koncert dječjeg benda iz Dokkice.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike