Dome slatki dome
2. SREDIŠNJA KONFERENCIJA O ZELENOJ GRADNJI I ODRŽIVOM RAZVOJU

Velika zabrinutost za okoliš
Objavljeno 21. studenog, 2019.
U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju održana je 2. središnja konferencija o zelenoj gradnji i održivom razvoju. Konferencija je okupila vodeće domaće i europske stručnjake iz područja zelene ekonomije, održive gradnje i prometa, zelene energije i održivog razvoja. Sudjelovalo više od 400 sudionika. Otvorili su ju predstavnici organizatora i partnera, a uvodni govor održala je Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH. Glavni predavači konferencije održali su inspirativne i stručne prezentacije.


Zabrinutost za okoliš i klimatske promijene nikada nije bila na višoj razini. Pokretači koji djeluju na globalnom nivou u prvi plan stavljaju sve sudionike koji znatno utječu na zagađenje i očekuju promjene na svim nivoima kako bi se pozitivni efekti vidjeli odmah, a ne za nekoliko godina ili na sljedećim generacijama. Graditeljski sektor jedan je od njih, pa samim time je i sve veći pritisak na ‘‘zeleno‘‘ u gradnji.


Na konferenciji se razgovaralo i o zelenoj gradnji u srcu europske budućnosti, energetskoj učinkovitosti i klimi, energetskoj obnovi, E-mobilnosti, kružnom gospodarstvu u graditeljstvu i novim tehnologijama. U sklopu konferencije održao se i 12. Hrvatski Forum o održivoj gradnji, pod moderatorstvom Julije Škoro, ispred tvrtke Holcim, gdje su sudionici panela razgovarali o kružnom gospodarstvu u graditeljstvu.


Banka partner konferencije je Zagrebačka banka, koja je na konferenciji predstavila što trenutačno nudi klijentima u dijelu financiranja projekata energetske učinkovitosti. Istaknuli su da su u ponudi ‘‘Zeleni krediti‘‘ za građane, kao i krediti namijenjeni upraviteljima stambenih zgrada. Međutim, istaknuli su da je u ponudi aktivan i jedan financijski instrument EU-a, s obzirom na to da sve više potpore iz EU fondova dolazi preko financijskih instrumenata. Zagrebačka banka je s Europskom investicijskom bankom potpisala ugovor o suradnji u okviru programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE), kojim se osigurava pristupačno financiranje projekata te poboljšava energetska učinkovitost. ZABA je jedina banka u Hrvatskoj i jedna od osam banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta. J.Kn.
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike