Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Preokret na tržištu, rast cijena dionica
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice AD Plastik te Arena Hospitality Group i tvrtke Ericsson Nikola Tesla

Ulagači na domaćem tržištu kapitala prošlog su tjedna dugo vagali kamo bi mogle krenuti cijene dionica u idućem razdoblju. Na kraju tjedna dogodio se preokret na tržištu i cijene dionica su porasle, tako da je indeks Crobex završio u plusu.Fond menadžeri ostali su izvan tržišta, što se odrazilo na razinu trgovanja i ukupni promet. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 54,2 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 48,3 i obveznicama 5,9 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama po radnom danu iznosio je 9,7 milijuna kuna. To je u prosjeku 1,4 milijuna kuna, ili 12,6 posto manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su smanjene, zbog čega je indeks Crobex u ponedjeljak završio na 1972 boda (pad za 0,2 posto), uz 5,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak i srijeda donijeli su nastavak pada cijena dionica zbog čega je Crobex smanjen na 1969 bodova. U srijedu je objavljena izjava o napretku trgovačkih pregovora između SAD-a i Kine te izjave čelnika središnje američke banke FED kako očekuju održiv rast gospodarstva SAD u idućem razdoblju što je rezultiralo rastom cijena dionica i podizanjem indeksa američkih burzi na najvišu razinu u povijesti. Pozitivna atmosfera s američkih burzi prenijela se u četvrtak ujutro na europske burze i domaće tržište kapitala, što je potaknulo rast dionica na Zagrebačkoj burzi. Indeks Crobex povećan je u četvrtak na 1974 boda (rast za 0,2 posto). Vrijednost Crobexa dohvatila je u petak 1977 bodova, za jedan bod ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex pet je zabilježilo rast i sedam pad cijene, a vrijednosnice Adris grupe, Jadran Crikvenica, Končar elektroindustrija- KOEI i Zagrebačka banka- ZABA zadržale su se na početnoj tjednoj razini.

Bez jasnog smjera

Odnos tjednih dobitnika i gubitnika pokazuje koliko je izostanak velikih igrača unio nesigurnosti među male ulagače i zašto se tržište kretalo bez jasnog smjera, neodlučno i bočno (sideways) Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice AD Plastik (rast za 3,0 posto) te Arena Hospitality Group (rast za 2,8 posto) i Ericsson Nikola Tesla (rast za 1,6 posto). Dionica AD Plastik zabilježila je rast cijene iako su vrijednosnice europskih proizvođača automobila bile izložene snažnom pritisku nakon procjena o smanjenju prodaje motornih vozila u idućem razdoblju. Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Optima Telekom (pad za 3,1 posto) i Atlantic grupa (pad za 2,3 posto).
Dionicama Arena Hospitality Group najviše se trgovalo u četvrtak (19,0 milijuna kuna), kada je vlasnika u redovnom prometu promijenilo 51.247 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 371,91 kn. Prodavatelj je bio Centar za restrukturiranje i prodaju – CERP. Kupac 25.000 dionica bio je trezorski račun Arena Hospitality Group po prosječnoj cijeni 372,00 kn, koji trenutno drži 43.474 vrijednosnice, što čini 0,85 % vlasničke strukture. Preostalih 26.247 dionica kupila je tvrtka Dvadeset Osam d.o.o. iz Zagreba stekavši ih po prosječnoj cijeni 371,82 kn. Tvrtka Dvadeset Osam je većinski vlasnik i povećala je svoj udio u Arena Hospitality Group jer trenutno drži 2.691.723 vrijednosnice, što čini 52,48 % vlasničke strukture. Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak (2,4 milijuna kuna) i srijedu (1,7 milijuna kuna), kada je vrijednosnice stjecao trezorski račun. Prema kraju tjedna promet dionicama Valamar Riviera Poreč se smanjio. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč spustila se u petak na 37,70 kn. To je 0,30 kn, ili 0,8 posto manje nego na početku tjedna. Ciparska tvrtka Kapa Star Limited nastavlja kupovati dionice Kraš po 1050,00 kn i povećava svoj udio u vlasničkoj strukturi. Kappa Star Limited trenutno u vlasništvu drži 382.949 dionica Kraša, što čini 25,6 % vlasničke strukture.

Povlaštene dionice
Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,8 milijuna kuna prometa, a cijena se zadržala na 497,00 kn. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,1 milijuna kuna tjednog prometa uz zadržanu početnu cijenu na razini od 570,00 kn. Dionicama AD Plastik, koje većinu svoje proizvodnje usmjeravaju prema europskim proizvođačima automobila, počelo se jače trgovati krajem tjedna. U četvrtak se dionicama AD Plastik ostvarilo 1,3 milijuna te u petak 0,8 milijuna kuna prometa. Cijena dionice AD Plastik dohvatila je u petak 187,50 kn (tjedni rast za 3,0 posto). Dionicama HT trgovalo se ujednačeno na razini od 0,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 168,50 kn. To je za 0,50 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica smanjila se u petak na 116,09 bodova (tjedni pad za 0,53 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike