Regija
OTOČANI SE ŽALE:

Lisice nam pustoše kokošinjce, zamke uspješno zaobilaze
Objavljeno 19. studenog, 2019.
"Lisice i čagljevi su nam kao domaće životinje u svim dijelovima grada, a lasice i tvorovi kao kućni ljubimci"
OTOK - Stanovnici Otoka žale se kako posljednjih pola godine imaju velikih problema s čagljevima i lisicama koje ulaze u dvorišta ne samo domaćinstava na rubnim dijelovima već i u samom središtu grada. Čine veliku štetu jer u potrazi za hranom ulaze u peradarnike, odnose kokoši i piliće. Otočani se žale kako im nitko ništa ne može, lisice su se udomaćile, kote se u napuštenim kućama i u središtu Otoka, dok čagljevi zasad uglavnom "posjećuju" dvorišta na rubnim dijelovima grada. Nedavno su otkrili lisičje leglo ispod mostića, "ćuprije", nedaleko od gradskog središta.
Ogorčeni Otočani kažu da "Grad prebaci odgovornost na policiju, a policija na lovce". Lovci su nemoćni jer je zabranjeno pucati u naseljenom mjestu, a policija u otočkom kraju ima "previše brige zbog migranata i kradljivaca" da bi se bavila lisicama i čagljevima. Umiješale su se i udruge za zaštitu životinja koje se protive ubijanju lisica i čagljeva.


- Lisice i čagljevi postali su kao domaće životinje koje možemo navečer vidjeti u svim dijelovima Otoka, a lasice i tvorovi su nam kao kućni ljubimci. Najviše ih je kod stare ciglane, gdje imaju vodu i patke na umjetnom jezeru, ali krenu u pohod i u dvorišta pa su, primjerice, kod mene u središtu mjesta odnijeli stotinjak peradi razne veličine. U gradskoj upravi nam kažu da bolje ogradimo dvorišta, ali liscu ne možeš tako spriječiti jer ona pronađe prolaz. Pokušavao sam s otrovom, ali ne pomaže. Komade mesa sam posipao otrovom, a ona valjda osjeti otrov pa ne dira. Stavio sam kokošku kao mamac u stupicu, no lisica je lukava i shvati da je to stupica pa ne ulazi u nju već samo prođe i uzme hranu u peradarniku. Kod nas je uobičajen prizor navečer vidjeti liscu kako s mladima prelazi cestu - priča nam mještanin Otoka i tvrdi da mu se na lisice i čagljeve požalilo bar tridesetak poznanika i prijatelja. Kaže da je neku večer ulazio automobilom u svoje dvorište i ispred garaže ugledao lisicu koja se uopće nije uplašila farova već je odšetala kao da je već navikla na ljude. Nije lovac pa nema pušku, ali i da je ima, kaže, ne bi smio pucati jer je to kažnjivo u naseljenom mjestu.
Jedan je Otočanin imao sreće s ovim grabežljivcima jer njegove kokoši spavaju na granama duda u dvorištu, a lisica se nerado penje na drvo pa ih nije napadala. Mještani susjednih sela čude se što su lisice unijele nemir među stanovnike Otoka jer, kako kažu, i oni su u blizini šume pa i njima dolaze lisice i čagljevi, ali imaju pse koji čuvaju dvorišta.
Miroslav Flego
U NASELJENOM MJESTU LOVCI NE SMIJU PUCATI
Šarić: Nema razloga za zabrinutost
Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kaže kako ima pritužbi građana da se lisice i drugi grabežljivci povremeno pojave, ali to nije učestalo i nije uzelo velikog maha da bi građani morali biti zabrinuti.

- To je uočeno uglavnom na rubnim dijelovima Otoka i prigradskog naselja Komletinci. Problem je što lovci ne smiju pucati u naseljenom mjestu, a nemamo ovlaštenu tvrtku koja bi se bavila uklanjanjem grabežljivaca s ulica. Zbog svega toga ovo je za nas jako komplicirana situacija. Morali bismo nešto učiniti, ali nas zakon sprječava da učinimo nešto što bi bilo najučinkovitije. Zato pozivam građane neka prijave svaki takav slučaj, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti i što nam zakon dozvoljava - kaže gradonačelnik Šarić.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike