Kultura
O POČETCIMA HABSBURŠKE VALPOVŠTINE

Svakomu knjiga i posveta autora Mihaela Sučića
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Mihael Sučić studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao je upravo o temi habsburške Valpovštine. Stoga ne čudi da je autorom knjige Počeci habsburške Valpovštine: čovjek između potreba i mogućnosti, predstavljene u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće, a u suorgajizaciji i Muzeja Belišće.


U diplomskom radu započeo je Mihael Sučić proučavanje habsburške Valpovštine pišući o vjerskoj i gospodarskoj povijesti te o povijesti okoliša slavonske Podravine, a ova je knjiga svojevrstan nastavak istraživanja. Knjigu je brojnoj publici predstavio dr. sc Dinko Župan prepričavši sva poglavlja i iznijevši najvažnije značajke. Belišćani su saznali razne zanimljive podatke o odnosu brojnih okolišnih faktora i ljudi u vrijeme ranog novog vijeka.


Autor je istaknuo razloge zbog kojih je knjigu napisao i detaljnije pojasnio glavne teze i zaključke. Ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar pročitala je isječak iz knjige, a autor zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji promocije, posebno Župi sv. Josipa Radnika i Udruzi svetoga Vinka Paulskog iz Belišća koji su pomogli da promocija bude i humanitarnog karaktera.
Svaki je posjetitelj dobio primjerak knjige, a mnogi od njih i autorovu posvetu. Svi koji žele nešto pročitali o početcima habsburške Valpovštine, mogu doći u belišćansku knjižnicu i posuditi ovu knjigu koja je važan dio zavičajne zbirke knjižničnog fonda. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u