Kultura
MUZEJ SLAVONIJE: OD ROKOKOA DO SECESIJE

Odjeća imućnih splitskih plemića
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Nakon više od dva desetljeća od posljednje izložbe, na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala se potreba opsežnije obrade građe i njezina izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti izložbom naziva Od rokokoa do secesije - odijevanje i modni pribor - izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora, na kojoj se prvi put izlažu predmeti, a i oni koji su već bili izlagani cjelovito su obrađeni. Osim načina nošenja, kustosici je bilo važno uspostaviti intimnu vezu između pojedinih odjevnih predmeta i modnog pribora te njihovih vlasnika, ispisujući na taj način dio osobne biografije svakog predmeta u određenom povijesnom i kulturnom okviru svrstavajući Split na europsku modnu kartu, kamo je i oduvijek pripadao - navodi autorica izložbe, kustosica Darka Perun Kerum. Izložba donosi odjeću od 18. do početka 20. st., što uključuje odjeću i modni pribor koji je nosio bogatiji sloj građana Splita i okolice, ali i plemića.

Ravnatelj Muzeja Slavonije, Denis Detling, napominje da Muzej grada Splita i Muzej Slavonije godinama surađuju razmjenjujući iskustvo stručnoga rada. Ovom je izložbom prvi put osječka javnost dobila priliku u svom gradu vidjeti dio fundusa Zbirke odjeće i modnoga pribora Muzeja grada Splita. Otvorenje izložbe planirano je za petak, 15. studenoga, u 19 sati, a izložba koja donosi oko 140 predmeta, moći će se pogledati do ožujka sljedeće godine. N.Vekić
300 GODINA STAR CRVENI HALJETAK
Među zvučnijim imenima, čija se odjeća otkupom u prvoj polovini 20. st. našla u Zbirci, obitelj je Kasandrić iz Hvara, koja uključuje i najstariji sačuvani odjevni predmet u Hrvatskoj, crveni haljetak tzv. kamižola, iz prve polovine 18. st. Izrađen je od svilenog damasta, rađen ručno, a aplicirana čipka rađena je od zlatnih niti. Tekstil se jako teško čuva, posebice svila, jer propada, a odjeća se prekrajala, darovala, ulazila u nasljedstvo i nije bilo hiperprodukcije odjeće kao danas - dodaje autorica Darka Perun Kerum.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike