Sport
PRVI SUSRET 3. KOLA KUPA EHF-A

Benfica nema čime iznenaditi, nada im je vratar Ristovski
Objavljeno 18. studenog, 2019.
NEXE nakon “prvog poluvremena” ima četiri pogotka prednosti (30:26), a mogao je na uzvrat i s većom zalihom

Nemam običaj davati izjave nakon prvog poluvremena, ali ovo će biti iznimka, rekao je Hrvoje Horvat, trener rukometaša NEXE-a, misleći pri tome kako je njegova momčad "prvo poluvrijeme" odradila u Našicama u prvom susretu 3. kola Kupa EHF-a. Hrvatski je viceprvak u prvom susretu kod kuće svladao portugalsku Benficu 34:30.

NEXE će tako u uzvrat krenuti s četiri pogotka viška. Lijepa, ali još uvijek varljiva zaliha, pa ćemo konačnog pobjednika dobiti tek nakon "drugog poluvremena", 23. studenoga, u Lisabonu. Sudionik jedne od skupine EHF Kupa i dalje je otvoren.

Ispustili "plus šest"
Prema viđenom u Našicama domaćini mogu i žaliti što nisu stekli i veću zalihu. Nakon prvog poluvremena našičkog susreta NEXE je imao šest pogodaka prednosti. U dva navrata prednost je iznosila i "plus sedam". I u nastavku susreta umjesto da bar sačuvaju stečenu prednost, dopustili su Benfici povratak u život. Nekoliko domaćih tehničkih pogrešaka u napadu zamijenile su nesigurnost i kao prateća pojava bezidejnost. Suparnik je "pokrio" dotok lopte na crti, a izostali su i pogotci s krila. U prvom poluvremenu Jelinić i Vida doista su rešetali Ristovskog. U napadu portugalska je momčad zaigrala "španerski". Njihova brza, ali niža vanjska linija, ipak je stvorila dosta problema domaćinu, pa se u posljednje tri minute ušlo sa samo tri pogotka prednosti za NEXE. Raspucao se u završnici i Srbin Petar Đorđić, svaki od svojih sedam pogodaka proslavljao je lupajući se u srce i pogledom prema tribini gdje mu je sjedila obitelj, najvjerojatnije pristigla iz rodnog mu Šapca. U blizini na tribini sjedio je i Ante Gadža. Bivši igrač NEXE-a, sada član PPD Zagreba kojima ne ide dobro u Ligi prvaka. Osječki zet iskoristio je povratak u Slavoniju za posjet starom društvu, što najbolje govori kako je Našice sredina koja je velikoj većini bivših igrača NEXE-a ipak ostala u vrlo lijepoj uspomeni. Na tribinama je susret pratila i obitelj Hrvoja Horvata. Prije negoli je odradio obveze prema medijima, odradio je "pucački trening" sa svojim pomlatkom. Trener NEXE-a, kojeg je tijekom izjave prekidao sin, također smatra kako je rezultat mogao biti i izraženiji. No, optimist je uoči uzvrata.

- Sigurno smo mogli izvući prednost od pet-šest razlike, ali je i dojam taj kako imamo goleme rezerve. Siguran sam kako ćemo u Lisabonu morati odigrati bolju utakmicu negoli u Našicama, a siguran sam kako u uzvratu mi to možemo i odigrati.

Nema iznenađenja
Može li Vas Benfica bilo čim iznenaditi u uzvratu?

- Teško. Ne vidim kakvo iznenađenje oni mogu spremiti u Lisabonu. Znali smo i prije utakmice što su im glavne snage. Znali smo da Đorđić ima bombu, znali smo da imaju nezgodnu 6-0 obranu s Hansenom koju smo u prvom poluvremenu dobro rješavali, pa sigurno u uzvratu očekujem još agresivniju obranu. Mislim kako ne mogu odigrati mnogo bolje negoli danas. Mi moramo ponovno biti jako strpljivi. Čekat ćemo našu priliku. Imali smo svoju crnu rupu od desetak minuta, a u uzvratu moramo iskoristiti njihovu "crnu rupu".

Dojam je ipak kako najveće nade u uzvratu Benfica može polagati u svoga makedonskog vratara Borka Ristovskog. Tu je možda i najveća Benficina rezerva. Obično je Borko na "15 plus" učinku. U Našicama mu je broj obrana bio upola manji, pa je bitno i u uzvratu ga ne razbraniti. No, s druge strane ni vratari NEXE-a nisu imali ekstremno ludo izdanje. Mihailo Radovanović nije imao ni jednu obranu, a Morenu Caru, primjerice, u statistiku je ušao i Đorđićev šut s polovine igrališta na isteku vremena. Stoga i u tom segmentu igre NEXE ima rezervu da može s optimizmom krenuti u Lisabon.

Krešimir Lacković
NEXE 30 (18)

BENFICA 26 (12)

NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.000. Suci: Zigmars Sondors i Renas Licis (oba Latvija).

NEXE: Car (8+1), Radovanović, Eter, Mileta, Mrđenović, Barišić-Jaman 4(2), Dumenčić 4(2), Buvinić 4, Jelinić 5, Vida 6, Severec, Pešić 2, Tomić 2, Jaganjac 3, Vozab i Pribetić,

BENFICA: Ristovski 1 (5+2), D. Carvalho 2, Marques 3, Pais, Toft Hansen 2, Moreira, Moreno 4, Pesqueira, Molina-Cosano, Martins 2, N. Pereira 3, Antunes 1, Capdeville (1+0), Đorđić 7(1) i F. Pereira.

SEDMERCI: NEXE 6(4), Benfica 2(1); ISKLJUČENJA: NEXE 4 minute (Tomić 2+2), Benfica 6 minuta (Pesqueira 2+2, Pereira 2)
Možda ste propustili...

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike