Novosti
OTOCI ODSJEČENI OD KOPNA, NAKON KVARNERA NA UDARU JE DALMACIJA

Plima i jugo potopili obalu, crveni alarm za cijeli Jadran
Objavljeno 17. studenog, 2019.

Dok u Slavoniji još traje bablje ljeto s ugodnim tremperaturama, u južnom dijelu Hrvatske olujno jugo, u kombinaciji s plimom, potapa primorske gradove i zaustavlja sav promet s otocima.


Cres i Lošinj u nedjelju su bili odsječeni od kopna. Na riječkom području u prekidu su bile gotovo sve katamaranske linije, a zabilježeno je gotovo 3000 munja.


Zbog pojačanog olujnog juga koje je dostizalo brzinu i do 85 kilometra na sat te stvaranja višemetarskih valova, u nedjelju su, treći dan zaredom, u prekidu sve katamaranska linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima, doznaje se do voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.


"U prijepodnevnim satima u prekidu su bile i trajektne linije Split - Supetar, Vis - Split, Makarska - Sumartin, Drvenik Veli - Drvenik Mali - Trogir, Sućuraj - Drvenik", rekla je Ivulić za Hinu.


Fronta je u nedjelju poslijepodne prešla preko Istre i očekuje se da će zahvatiti južnije predjele obale, gdje je izražena plima.


Visoki su valovi zbog olujnog juga te se treba ponovno pripremiti za poplave u predjelima uz Jadran, upozoravaju meteorolozi.


Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za Jadran zbog jakog i olujnog juga. To znači da je vrijeme opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.


Da stvar bude još nepovoljnija, u isto su vrijeme prisutni i plima i veliki valovi koji bi mogli donijeti nove poplave u mjestima uz obalu.


Do 14 sati u Istri je mjestimice pala obilna kiša, u nekim mjestima i više od 30mm u vrlo kratkom vremenu.


Velike količine kiše mjestimice su izazvale bujice, naročito na području Vižinade, no čini se da većih šteta nije bilo. Kišu je pratila i velika grmljavinska aktivnost, samo na istarskom području za vrijeme prolaska fronte zabilježeno je više od 2000 udara munja.


More je prelijevalo rivu u Rovinju i Poreču te mjestimice u Novigradu i Umagu, no prema trenutačnim informacijama nije bilo većih šteta.


Višednevno jugo iznimno je rijetka situacija, podsjetimo, orkansko jugo diljem Jadrana izazvalo je u srijedu veliku materijalnu štetu. U kratkom vremenu obilna kiša prouzročila je probleme i prekide u prometu. Najjači udar juga (156 kilometara na sat) zabilježen je u Labinu, gdje je pala i najveća količina kiše.


Hrvatski autoklub objavio je da je zbog izlijevanja vode prekinut promet na nekoliko cesta; DC50 Špilnik - Čovići kod Otočca;


ŽC3229 Topusko - Glina; ŽC5153 Gornji Kosinj - Kosinjski Bakovac; ŽC3156 Žažina - Mala Gorica; LC59049 Podastrana - Donje Pazarište i LC Smiljan - Novoselo Trnovačko.


Kiša usporava promet u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici, a kolnici su mjestimice mokri, ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, pa HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.


Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za pomorce da se očekuju udari jugoistočnog vjetra mjestimice i do 70 čvorova, more će biti 5 do mjestimice i 6 (oznaka kada valovi dostižu visinu od četiri do šest metara), a upozoravaju i na moguće nevere.
Posljedice koje će vjetar i plima ostaviti na primorske gradove i šteta koju će prouzročiti vidjet će se tek u ponedjeljak.


Vuk Tešija
Cres i Lošinj odsječeni su od kopna, u prekidu su sve katamarnske linije, a zabilježeno je 3000 munja