Regija
POSVEĆENA OBNOVLJENA CRKVA U KUĆANCIMA

Patrijarh srpski Irinej: Ne činimo zlo drugima
Objavljeno 17. studenog, 2019.
KUĆANCI - Crkvena općina i pravoslavna crkva u Kućancima zabilježila je još jedan važan datum u svojoj višestoljetnoj povijesti. Pred velikim brojem vjernika i uzvanika iz istočne Hrvatske, BiH i Srbije, u subotu je posvećena novoobnovljena crkva sv. apostola Petra i Pavla, u sklopu obilježavanja 800 godina osamostaljenja Srpske pravoslavne crkve. Obnovljena crkva bila je pretijesna da primi gotovo tisuću vjernika te su mnogi misu pratili na uređenom prostoru isped crkve. Obred posvete predvodio je patrijarh srpski Irinej uz služenje 12 vladika Srpske pravoslavne crkve, među kojima i nadbiskup katarski Makarije iz Jeruzalamske patrijarhije, izaslanik jeruzalemskog patrijarha Teofila Trećeg i umirovljeni biskup srednjeuropski Konstatntin. Bio je to veoma značajan događaj i za cijeli puk koji živi na prostoru Epaharije pakračko-slavonske, a koji je jako emotivno doživio obnovu crkve. Obnova je počela prije deset godina, kada su očišćene ruševine i ostaci bivše crkve koja je minirana 1991. te se polako krenulo u gradnju novog zdanja.

Na kraju svete litrugije, obraćajući se vjernicima, patrijarh Irinej je istaknuo da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovoga kraja te poželio da se teška i strašna vremena više nikada ne ponove.

- Da se ne ponovi ono što se dogodilo, da u svojoj slabosti i nemoći ne činimo zlo jedni drugima. Hvala Bogu koji je pokrenuo ljude da podignu ovaj hram, koji je djelo mnogh ruku i mnogih srca i ljubavi ljudske – rekao je patrijarh Irinej. Poručio je da se svi moraju vratiti Bogu kako bi se osjećali radosno i spokojno.

Posveti crkve nazočili su i predstavnici Rimokatoličke crkve, požeški biskup Antun Škvorčević, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

- Drago mi je da se obnavljaju crkvena zdanja i da svi skupa obnavljamo u evanđelju, da produbljujemo svoju vjeru i da se vraćamo Isusu Kristu. Evanđelje nas uvijek poziva da budemo veći od slabosti drugih, da znamo oprostiti i da snagom vjere odustajemo od toga da vratimo jednakom mjerom, nego da dobrom uzvratimo na zlo i da na taj način pružimo ruku pomirenja, bratstva i zajedištva drugima - rekao je đakovačko-osječki nadbiskuo Đuro Hranić novinarima nakon posvete crkve.

Posveti crkve nazočili su i predstavnici SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Dragana Jeckov. S. Fridl
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike