Osijek
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA UKI-A

Zadaća laičkih članova Crkve: povezivati vjeru i razum
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Predstavljanje monografije Udruge katoličkih intelektualaca, upriličeno u Pastoralnom centru Vikarijata Osijek bila je prigoda da se šira javnost upozna s radom i poslanjem Udruge, ali prije svega pozivnica za nove članove, posebice za one iz redova osječke sveučilišne zajednice koji su se voljni angažirati u promicanju kršćanskih vrijednosti u društvu.


Kao alternativa nevjerojatnoj fragmentaciji društva u posebne interesne skupine s isključivo vlastitim ciljevima, ova Udruga želi pomoći u integraciji i okupljanju oko zajedničkih ciljeva i općega dobra, što je moguće iz jednostavnoga razloga što su kršćanske vjernosti ujedno i općeljudske. Takvi ciljevi pretpostavljaju i discipliniranje egomanskih pretenzija i nagona za samopromocijom. Odmak od narcisoidnoga predstavljanja i naglasak na poruci vidljiv je u strukturi i sadržaju monografije, koja želi biti sažeta, pregledna, jasna i informativna, ne sveobuhvatna, a znatan udio u monografiji imaju i rubnice koje između ostaloga sadrže i ulomke iz crkvenih dokumenta (Gaudium et spes), misli teoloških uzora (sv. Augustin, sv. Ivan Pavao II., Benedikt VI.), pastira mjesne Crkve (nadbiskup Marin Srakić i nadbiskup Đuro Hranić), uglednih gostiju (akademik Bratulić), ali i pjesničke tekstove (J. Pupačić, V. Vida).


Program i poslanje Udruge istaknuti su naslovom Vjerujem da bih spoznao, na što se posebno osvrnuo prvi govornik u predstavljanju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić:


- Kao što su posvjedočili i prvi Isusovi učenici: Mi vjerujemo i znamo (Iv 6, 69), vjerom se spoznaje, vjera prethodi i krči put spoznaji, i ma koliko spoznaja bila nepotpuna u granicama ljudskoga razuma, ona je nužna sastavnica vjere.


Katolički intelektualci kao laički članovi Crkve posebno su važni jer oni po svojoj formaciji imaju zadaću povezivati vjeru i razum te progovoriti o aktualnim, pa i uznemirujućim društvenim pitanjima iz kršćanske vizure, bez vezivanja uz partikularne stranačke ili cehovske interese. Đakovačko-osječka nadbiskupija prepoznaje njihovu ulogu u društvu i podupire njihov rad te očekuje da će i nadalje kroz javne istupe pridonositi evangelizaciji društva, što je posebno važno za Slavoniju izloženoj ozbiljnoj krizi, koja poziva na povratak temeljnim kršćanskim vrijednostima. Članstvo u Udruzi, nastavila je predsjednica Udruge i urednica monografije Ružica Pšihistal, ne donosi udio u raspodjeli moći, ali stostruka nagrada za mali nekonformistički napor neće izostati. Dok svjetovne znanosti donose metodički provedive i dokazive sigurne spoznaje, ali samo o prolaznim stvarima, vjera je drukčije znanje i drukčija spoznaja gdje su u igri „sve“ ili „ništa“, kako je istaknuto u naslovu knjige kardinala Saraha: Bog ili ništa. Snaga je vjere vidljiva u evanđeoskoj slici kvasca. Kao što malo kvasca ukvasi golemu količinu brašna, tako i „malo“ vjere ima moć da mijenja naše živote i čini boljim svijet u kojem živimo. Akronim Udruge (UKI) kada se složi vertikalno postaje akrostih s porukama koji sažimlju njezino poslanje: U – evanđeoskom duhu služenja, K – promicanju kršćanskoga vjerskoga i kulturnoga identiteta, I - dijalogu sa svim ljudima dobre volje.


O sadržaju monografije progovorila je i autorica Žaklina Kurmaić: „Monografija nije monotona, već prikazuje širok spektar djelovanja – upravo kako smo se i mi opredijelili djelovati na različitim poljima intelekta i duhovnosti. Popratni tekst mnoštvu slika s različitih događanja osnovne su informacije, svima jasne i izravne, bez skrivene poruke, a u brižnom likovnom oblikovanju knjige pomogao nam je vrsni grafičar Krešimir Rezo.“ Odabrane tekstove s rubnica knjige čitala je studentica Gloria Ninković, a DUHOS band glazbeno je začinio predstavljanje popularnim duhovnim pjesmama, što je publici koja se odazvala u značajnom broju održalo pozornost, a događaj predstavljanja prve monografije o radu UKI-ja učinilo svečanim i nezaboravnim. N.Vekić

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike