Regija
ŽUPANJA SE OPRAŠTA OD VELIKOG ZALJUBJENIKA U TAMBURU

Preminuo je Ilija Nikolić, zauvijek će živjeti u svojim pjesmama
Objavljeno 17. studenog, 2019.

Županja se oprašta od vrsnog tamburaša, čovjeka koji je svoj život posvetio glazbi, od umjetničkog ravnatelja i jednog od osnivača festivala "Šokačke pisme".  Ilija Nikolić – Pranjkov preminuo je u 72. godini,  nakon duge i teške bolesti. Od svoga dugogodišnjeg suradnika, učitelja sviranja osnove tambura, voditelja tamburaških sekcija i osnivača tamburaških sastava, u ime Kulturno-umjetničke udruge Kristal-Sladorana dirljivom objavom oprostio se folklorni voditelj i koordinator Ivan Zlatunić.


„Kao vrsni poznavatelj i zaljubljenik u tamburu, uočio je da postoji potreba za literaturom i priručnicima o tamburi. Od 2010. napisao je i objavio čak tri knjige koje pomažu mladim generacijama u učenju tambure srijemskoga štima: Basprim (brač) , Prim (bisernica) i Tamburaški bas. Svoje bogato iskustvo i znanje nesebično je davao  drugima i na ovaj način. Na prvom Šokačkom sijelu sudjelovao je kao član RKUD-a „Kristal“ gdje je dugo godina bio u tamburaškoj i dramskoj skupini, s kojim je radom nastavio i kasnije kao voditelj tambure.  Kao što sam kaže, propustio je samo jedno Šokačko sijelo jer je „morao u vojsku“, stoji u objavi.  Zlatunić podsjeća da je tijekom svog dugogodišnjeg tamburaškog staža Ilija Nikolić svirao i uspješno surađivao s mnogim tamburašima te nastupao s brojnim poznatim pjevačima. Gostovao je po čitavoj Europi i Americi kao voditelj tamburaškog sastava „Kristali“. Uz objavljivanje, svoj trud i znanje ulagao je i u skladanje i aranžiranje pjesama te svladavanje računalnih programa. Neumorno je motivirao i učio mlađi i stariji uzrast sviranju tambure i to u  u KUU-i „Kristal- Sladorana“ Županja, gdje je vodio i dva uzrasta dječjeg tamburaškog orkestra te starije tamburaše koji prate folklornu sekciju i zbor. Poučavao je i mlade gitariste pri župi sv. Martina u Bošnjacima i župi sv. Mihaela Arkanđela u Cerni. U KUD-u „Tomislav“ Cerna također je djelovao kao učitelj sviranja tambure.


„Uvijek je  nalazio vremena zasvirati za dušu s umirovljenim županjskim tamburašima. Od svih pjesma koje je skladao i napisao, najdraža mu je „Put do stana“ jer je na tom šokačkom stanu provodio i najviše vremena, gdje je skupljao snagu za nove životne i tamburaške izazove. Sada na stan neće više poći, ali put neće zarasti jer svojim pjesmama, ljubavlju prema Šokadiji i domoljubljem ugazio je put kojim su krenule mnoge generacije mladih. Zauvijek će živjeti u svojim pjesmama. Hvala za svaki pokazani trzaj na tamburi, za svaki aranžman za koreografiju, za dobru volju i vedar duh. U prostorima našeg Kristala zauvijek ćete živjeti u trzajima žica, nota koje su složene u aranžmane ona koko ste Vi to željeli. Neka vam je laka ova slavonska gruda koju ste toliko ljubili“, poručio je Ivan Zlatunić. Posljednji ispraćaj je u ponedjeljak, 18. studenog u 14 sati na županjskom groblju.


Iz Glazbenog festivala „Šokačke pisme“ Županja mole sve tamburaše neka ponesu svoje tambure da čika Ilju svi zajedno isprate zvukom tambura, koji je cijeli svoj život iskreno živio.
Čika Ilja, neka Vam je laka hrvatska gruda!
Marija Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike