Mozaik
PREMIJERA DOKUMENTARCA ANDREJA KOROVLJEVA

“Tusta” je stigao u Osijek
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Bio je čovjek kojeg nisu mogli svrstati tamo gdje se on sam ne bi htio svrstati

Osječka premijera dokumentarca "Tusta" o najvećem frontmenu ex Yu punk rock scene održana je uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva u kinu Urania.

- Hvala vam što ste došli, ja se nadam da ćete uživati u ovom filmu koji smo radili iz duše, iz srca, ali i, ako smijem tako reći, iz muda. Vrijedan je pogledati jer nosi neke poruke, nekih vremena koja su iza nas, koja su nestala. Te poruke su i ljubavne, tako da je ovo i ljubavni film, osim što je film o rock‘n‘rollu - rekao je redatelj Korovljev prije projekcije. Ovaj dugometražni dokumentarac približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmana KUD-a Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali zbog rata u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon rata, u beogradskoj Hali sportova 2000. U finalnom segmentu filma redatelj Korovljev fokusira se na posljednje godine, bolest i prerani kraj Tustina života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takvo društveno značenje. Znimljivo je kako se kroz film provukao i Osijek: osim jednog prizora iz rata i spominjanja grada u kontekstu stradanja, u jednom kadru se vidi i intervju s KUD-om Idijoti u kultnom osječkom glazbenom listu "Heroina Nova" koji je napisao naš kolega Zoran Jaćimović. Tusta je često dolazio u Osijek, kako radi nastupa, tako i radi prijatelja koje je posjećivao. S bendom je u našem gradu posljednji put nastupio 2010. godine.

- Mislim da je KUD Idijoti i svoj posljednji koncert prije raspada bivše države održao baš u Osijeku! - priča Korovljev, koji nam je otkrio što je za njega značio Tusta.

- Ja sam iz Pule, poznavao sam Tustu i KUD Idijote, mogao bih reći da mi on znači - sve. S naglaskom na taj pozitivni, liberalni, ljudski svjetonazor, koji se nažalost danas gubi i nepovratno odlazi. Oni su bili oni koji ćete uvijek usmjeriti, posebice Tusta, od načina da ti kaže da ne bacaš papir na pod, nego u kantu, pa sve do svih mogućih pitanja, a posebice onih koji se tiču muzike, politike, pripadnosti ili nepripadnosti. Jednostavno, čovjek koji nije bio obojen i kojeg nisu mogli obojiti niti ga svrstati tamo gdje se on sam ne bi htio svrstati. Tih malih niša je bilo malo, ali to su definitivno: borba za radnička prava, antifašizam i vječna ljubav prema muzici. To je bio Tusta i mislim da ljudi, kad pogledaju film, dobiju bar mali dio dojma, koliko je on to volio i koliko je živio za to - kaže Korovljev.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike