Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Hren čisti mjehur, bubrege, pluća...
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Uzgaja se u vrtovima, a u prirodi raste u poludivljem obliku.

Hren koji ima bijelu i glatku koru slatka je okusa, a hren koji ima grubu bijelu koru oštra. Hren je općenito vrlo djelotvorno ljekovito sredstvo koje čisti organizam, a naročito pluća i jetru (jako antibiotsko i antikancerogeno djelovanje, pogotovu kod malignih bolesti), debelo i tanko crijevo, bubrege i mjehur, grlo i jednjak.

Hren je poznati diuretik te se i preporučuje kod svih vodenih bolesti, kao i kod otečenih nogu.

Svježe listove hrena možemo koristiti kod glavobolje tako da ih privijemo na čelo, to jest na bolno mjesto. Oblog od ribanog hrena stavljamo na ozebline, mišiće kod grčeva i bolnih stanja, razne rane (sprječava infekcije), na bolne kosti i zglobove.

Zapadna pučka medicina hren rabi za liječenje: astme, artritisa, bronhitisa, bolesti kože, žuči, jetre, živaca, metabolizma, dijabetesa, ekcema, gihta, glavobolje, išijasa, infekcija, infektivnog hepatitisa, urinarnih infekcija, menstrualnih tegoba, kašlja, krvarenja, zatvora, kožnih iritacija, neuritisa, neuroza, ozeblina, sunčanih pjega, sinusa, manjka želučane kiseline, tuberkuloze, vodene bolesti, ugriza, zubobolje, kao i za pripremu kompresa, za čišćenje sinusa te kod manjka C-vitamina.

Hren se primjenjuje u pučkoj medicini i kod astme i kroničnog bronhitisa te u svrhu pročišćivanja pluća, a izuzetno je dobar i za jačanje. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa jedan je od najboljih pučkih sirupa za liječenje plućnih bolesti, naročito u djece.

Osobe s gastrointestinalnim bolestima kao što su čir na želucu i diverticulitis, osobe koje imaju tegobe sa štitnjačom, upalom bubrega te trudnice ne bi smjele uzimati hren ni u kojem obliku. Hren pomaže kod kašlja, pogotovo staračkog (sirup od hrena brzo djeluje i olakšava iskašljavanje i izbacivanje sekreta, a ako se uz to pije i biljni čaj, djelovanje se dvostruko povećava) i hunjavice (udisanje naribanog hrena otvara nosne kanale i ubrzava izbacivanje sekreta iz nosnica).

Čisti bubrege, mjehur i mokraćne kanale (pogotovo ako su u pitanju uporne bakterije koje izazivaju česte upale kanala), sprječava razmnožavanje bakterija u tijelu, koristi se kao dezinficijens kod bolesti kože, za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, pozitivno utječe na crijevnu mikrofloru.

Hren ima izvrsna ljekovita svojstva u liječenju bolnih mjesta kod reume, na koja se stavlja kao oblog u svježem stanju ili kao oblog s tinkturom hrena. Pojačava površinsku cirkulaciju kože, grije, peče i ublažava bolove. Potrebno je bolna mjesta prije i nakon stavljanja obloga mazati maslinovim uljem da ne dođe do crvenila kože.

- Hren u jesen naribati i staviti u staklenku, preliti jabučnim octom uz dodatak malo krupne soli i maslinova ulja tako da pliva na vrhu. Držati na hladnom i tamnom mjestu. Koristi se kao začin jelima od mesa i sa svježim kravljim sirom kod bolesti jetre.

J.Kn.
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike