Učionica
12. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP HRANOM DO ZDRAVLJA

Čak 518 autora iz 12 zemalja razmatralo različite vidove utjecaja hrane na zdravlje
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek 24. i 25. listopada 2019. održan je 12. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja.

Skup je organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek u suradnji s Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli (BiH), Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Tuzli (BiH), Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku (BiH), Hrvatskim zborom nutricionista, Kemijsko-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veleučilištem u Požegi, European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Njemačka), ISEKI-Food Association (IFA) (Austrija), Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Odjelom za biologiju Sveučilišta u Osijeku, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Hrvatskim društvom nutricionista i dijetetičara, Komorom magistara farmacije Tuzlanskoga kantona (BiH) i Udrugom narodnoga zdravlja Andrija Štampar.

Cilj je Skupa bio tijekom dvaju dana okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u središtu zanimanja hrana i utjecaj hrane na zdravlje u bilo kojem vidu. Ukupno 518 autora iz 12 zemalja (Bosna i Hercegovina, Grčka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Poljska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Turska i Sjedinjene Američke Države) predstavili su četiri plenarna, četiri pozvana, 21 usmeno, četiri sponzorska i 121 postersko priopćenje, organiziranih u sekcijama: Nutricionizam, Dijetetika i dijetoterapija, Funkcionalna hrana i dodatci prehrani, Zdravstvena sigurnost hrane, Analiza hrane i Proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane. Time su obuhvatili cijeli ciklus hrane od tla preko biljnih i animalnih sirovina do proizvodnje konvencionalne i funkcionalne hrane te dodataka prehrani, uz razmatranje smanjenja količine otpada kroz iskorištenje nusproizvoda prehrambene industrije. Plenarna su predavanja na skupu održali ugledni predavači: doc. dr. sc. Viljemka Bučević Popović (Sveučilište u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za kemiju), prof. dr. sc. Greta Krešić (Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu), doc. dr. sc. Svetlana Tomić (Sveučilište u Osijeku, Medicinski fakultet) i prof. dr. sc. Andrijana Včeva (Sveučilište u Osijeku, Medicinski fakultet).

Sve informacije o skupu dostupne su na službenoj internetskoj stranici: http://www.ptfos.unios.hr/Hranom_Do_Zdravlja/. Organizacijski odbor zahvaljuje svih sudionicima, pokroviteljima i sponzorima na potpori u organizaciji Skupa.
Jurislav BABIĆ
Brojni pokrovitelji i sponzori

Skup je održan uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Ministarstva zdravstva RH, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Skup su podržali i brojni sponzori: jedan zlatni sponzor (AlphaChrom d. o. o.), tri srebrna sponzora (Shimadzu d. o. o., Hrvatski veterinarski institut i CROTEH d. o. o.), šest brončanih sponzora (Ledo plus d. o. o., Ljekarne srce, Vita Lab Nova d. o. o., Kemolab d. o. o., Labena d. o. o. i V.I.A. – lab d. o. o.) i 14 ostalih sponzora i donatora uz 17 izlagača.
Možda ste propustili...