Učionica
OBILJEŽENO PUNIH 40 GODINA SURADNJE OSIJEKA I PFORZHEIMA

Najdulja međunarodna sveučilišna suradnja u Hrvatskoj
Objavljeno 18. studenog, 2019.
U povodu proslave 41 godine suradnje među Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Pforzheim Sveučilištem iz Pforzheima (Njemačka) i 40. godišnjice održavanja znanstveno-stručnoga simpozija dana 21. listopada 2019. na osječkom Ekonomskom fakultetu organizirana je prigodna svečanost u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te rektori i dekani suradničkih institucija.

Grad Osijek dodijelio je rektoru Sveučilišta u Pforzheimu prof. dr. Ulrichu Jautzu i Poslovnoj školi Sveučilišta u Pforzheimu priznanje za doprinos u razvijanju suradnje, a profesor Bodo Runzheimer sa Sveučilišta u Pforzheimu dobio je priznanje Sveučilišta u Osijeku za osoban doprinos razvoju te suradnje.

Suradnja među navedenim institucijama započela je 1978. održavanjem 1. znanstveno-stručnoga simpozija. Suradnja je započela na inicijativu prof. dr. sc. Tibora Karpatija, profesora Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, prof. dr. dr. hc. mult. Ruperta Hutha, tadašnjega rektora Sveučilišta u Pforzheimu, i profesora Ulricha Wagnera, profesora Sveučilišta u Pforzheimu. Ubrzo su se u organizaciju i vodstvo Simpozija uključili i profesor Bodo Runzheimer te dio profesora sa Sveučilišta u Osijeku (prof. dr. sc. Željko Turkalj, prof. dr. sc. Dražen Barković, professor emeritus, prof. dr. sc. Slavica Singer, professor emeritus i drugi). Od tada Simpozij naizmjence organiziraju obje institucije, a samo jednom, za vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj 1991. Simpozij nije održan. Simpozij je uvijek bio glavna okosnica partnerstva između tih dviju institucija i predstavljao je dobru platformu za raspravu o aktualnim ekonomskim, društvenim i drugim temama. Fokus je Simpozija na regionalnoj konkurentnosti i izazovima u postizanju konkurentnosti u europskom i globalnom kontekstu. Zahvaljujući predanosti profesora obiju institucija i unatoč velikim političkim i ekonomskim promjenama, ta se suradnja razvila u najdulju međunarodnu sveučilišnu suradnju u Hrvatskoj.

U okviru proslave organiziran je i poduzetnički panel na temu „Mogućnosti gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke“ u kojem su sudjelovali poduzetnici koji uspješno posluju na njemačkom tržištu. Cilj je panela bio uputiti na izazove i barijere izlaska na zahtjevno njemačko tržište.
Sunčica OBERMAN PETERKA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike