Učionica
GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK ČETVRTI PUT OBILJEŽIO MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Izložbe, radionice, promocije knjiga, glazbeno-scenski program, pub-kviz…
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Mjesec hrvatske knjige događaj je kojim se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve koje knjiga istinski zanima.

Ove je godine Mjesec hrvatske knjige bio posvećen glazbi, a moto je bio „U ritmu čitanja!“. Tema je bila posebno inspirativna Knjižničnom vijeću Građevinskoga i arhitektonskog fakulteta Osijek koje je već četvrtu godinu obilježilo Mjesec hrvatske knjige brojnim raznovrsnim događanjima. Neke su aktivnosti već postale tradicionalne, primjerice postavljanje selfie kutka u auli Fakulteta, tzv. Kutića za sebić. Ove je godine, u skladu s temom, bio uređen kao DJ pult sa svim uobičajenim rekvizitima: gramofonom, miksetom, zvučnicima, pločama, disko kuglom, slušalicama te najzanimljivijim – DJ Librom. Studenti su se fotografirali i svoje selfieje slali Facebook-stranici Knjižnice koja će fotografiju s najviše lajkova nagraditi majicom s logom DJ Libre.

U knjižnici su bile postavljene dvije izložbe: izložba vinilnih izdanja „U ritmu rock ‘n’ rolla“ i izložba knjiga „Književnost u glazbi i glazba u književnosti“ gdje su postavljene knjige koje su povezane s glazbom. U okviru MHK-a predstavljena su i četiri izdanja fakultetskih profesora, odnosno znanstvena izdanja drugih autora koja su tematikom vezana uz nastavni plan i program na GrAFOS-u. To su: “Nonlinear Analysis of Structures” (autori Davorin Penava, Ivica Guljaš i Filip Anić); „Konstrukcijska pojačanja zidanih zgrada: metode i primjeri“ (autori Marijana Hadzima Nyarko, Naida Ademović i Mario Jeleč); „Renewable energy and landscape quality“ (autori Dina Stober i Zlata Dolaček-Alduk) te „Water quality status of Croatian surface water. Chapter 6“ (autori Lidija Tadić, Marija Šperac, Barbara Karleuša i Josip Rubinić).

Najuspješniji događaj ovogodišnjega MHK-a na GrAFOS-u, koji je privukao najveći broj studenata, bio je nastup stand up komičara Vlatka Štampara u prepunom kafiću na 3. katu GrAFOS-a. Iznimno je uspješan i posjećen bio i glazbeno-scenski program u Auli Fakulteta. Zajedničkim nastupom pod nazivom „U ritmu glazbe, govora i pokreta“ predstavili su se Plesni studio Broadway, bubnjarska skupina RitmOS, Break dance studio Blindovi i studenti Odsjeka za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu. Javnosti je bilo otvoreno i iznimno zanimljivo predavanje o dinamici izgradnje Pelješkoga mosta, pod nazivom „Most Pelješac – izgradnja u ritmu dinamičkog plana“ koje su održali Marko Šimac, dipl. inž. građ., voditelj projekta Cestovna povezanost južne Dalmacije u sklopu kojega se gradi most kopno – poluotok Pelješac i Davor Pavić, dipl. inž. građ. iz Hrvatskih cesta, inače bivši student Građevinskoga fakulteta Osijek.

Za studente su bile organizirane i dvije radionice koje su održale knjižničarke naše Knjižnice. Zrinka Barjaktarić pokazala je studentima ritam pretraživanja informacija, a Vesna Zobundžija na Dan hrvatskih knjižnica upoznala je brucoše sa svim uslugama i aktivnostima koje im nudi knjižnica. Svi studenti Sveučilišta u Osijeku mogli su sudjelovati u pub-kvizu koji se, također tradicionalno, održava u Malom caffeu Fakulteta, organizira ga Studentski zbor GrAFOS-a u suradnji s Knjižnicom, a ovaj je put tematski bio najviše vezan uz književnost i glazbu.
Vesna ZOBUNDŽIJA
Program završen bubnjarskom radionicom

Program Mjesec hrvatske knjige na GrAFOS-u završio je 12. studenoga 2019. u Malom caffeu gdje Branko Trajkov Trak, bubnjar popularne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje, održao bubnjarsku radionicu „Izgradnja ritma zvukom i tišinom“. Vrsni glazbenik uveo je okupljene u čarobni svijet afričkih ritmova na autentičnim bubnjevima. Cilj radionice bio je buđenje ritma prisutnoga u svakom čovjeku, poticanje motoričkih sposobnosti, sluha i memorije, stvaranje glazbe za poboljšanje općega, psihofizičkoga i zdravstvenoga stanja te komunikacijskih i kreativnih vještina.
Možda ste propustili...