Učionica
U VUKOVARU ODRŽAN SIMPOZIJ S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek izlagali o cjelovitoj skrbi za palijativnoga bolesnika
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Od 17. do 19. listopada 2019. u Hrvatskom domu grada Vukovara održan je Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem „Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika“.

Organizatori su Simpozija bili Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskoga liječničkog zbora i Dom zdravlja Vukovar, a pokrovitelji Ministarstvo zdravstvo RH, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar. Međunarodnoj je važnosti Simpozija pridonijelo sudjelovanje stručnjaka iz drugih zemalja – Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država. Cijeli je simpozij bio posvećen cjelovitoj skrbi za palijativnoga bolesnika – od trenutka dobivanja dijagnoze neizlječive bolesti i uključivanja bolesnika i njegove obitelji u palijativnu skrb sve do početka procesa žalovanja.

Studenti su Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek aktivno sudjelovali na Simpoziju iznoseći stavove o suočavanju s uspjehom, ali i o problemima u radu s bolesnikom i njegovom obitelji prigodom pružanja palijativne skrbi. Student Emil Barišić pod vodstvom mentorice Brankice Juranić, mag. med. techn., predstavio je temu „Ljudsko dostojanstvo u pružanju palijativne skrbi“. Inga Kunštek pod vodstvom mentorice izv. prof. dr. sc. Suzane Vuletić predstavila je temu „Palijativna skrb kao alternativa eutanaziji“. Temu „Utjecaj terapijskog dodira na bespomoćnost u palijativnoj skrbi“ predstavila je studentica Helena Johum, a zaključno je predavanje održao Željko Mudri na temu „Cjeloživotna edukacija – preduvjet cjelovite skrbi za palijativnog bolesnika“. U suradnji s doc. dr. sc. Šteficom Mikšić rad je izložila i magistra sestrinstva Ivana Mihić ispred Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac, a pod nazivom „Razgovor o smrti i umiranju“.
Bojan POPOVIĆ
Možda ste propustili...