Mozaik
IZMEĐU LONDONA I SYDNEYJA

Neprekinuti let Qantasa od 19 sati i 19 minuta
Objavljeno 16. studenog, 2019.
U posebno preuređenom zrakoplovu, s punim tankom goriva, bila su 52 putnika i članovi posade

Sve je krenulo sada već davne 1947. godine kada je put između Londona i Sydneyja brodom trajao gotovo dva mjeseca. Australska zrakoplovna kompanija Qantas uvela je tada let između ova dva grada koji je trajao - pet dana i zrakoplov je šest puta morao dodatno sletjeti. Od petka taj put traje nešto više od 19 sati i zrakoplov je cijelo vrijeme u zraku.

Vodeći australski zračni prijevoznik Qantas, mjesec dana nakon rekordno dugog leta između New Yorka i Sydneyja, uspješno je izveo probni 19-satni let od Londona do Sydneyja. Za let od 17.750 kilometara od Londona do Sydneyja trebalo je 19 sati i 19 minuta, objavio je u petak Qantas na Twitteru. U zrakoplovu su bila 52 putnika i članovi posade, a zrakoplov je u trenutku slijetanja još imao goriva za sat i 45 minuta leta.

Qantas QF 7879 poletio je s londonskog Heathrowa u četvrtak ujutro i u petak u podne sletio na Kingsford Smith u Sydneyju. Put dug gotovo 17.800 kilometara drugi je najdulji let Qantasa u okviru znanstvenog istraživanja smanjivanja utjecaja promjene vremenskih zona na putnike te proučavanja mogućnosti poboljšavanja zdravlja posade. Qantas je za potrebe probnog leta preuredio novi Boeing 787-9 Dreamliner kako bi primio maksimalnu količinu goriva te je ograničio broj putnika i prtljage, što omogućuje da se tako dugi let obavi bez dodatnih slijetanja radi točenja goriva.

Prošle je godine pokrenuo liniju Perth - London, jedinu izravnu vezu Australije i Europe, za koju je potrebno 17 sati leta. Najdulji let trenutačno drži Singapore Airlines od Singapora do Newarka, koji traje 18,5 sati. Cilj je najvećih zrakoplovnih kompanija svijeta i dalje borba za kupce pa se nadaju kako će zrakoplovi s neprekinutim letom postati traženiji od onih koji imaju jedno slijetanje u Dubaiju. S neprekinutim letom putovanje se skraćuje za najmanje četiri sata, a kako je danas vrijeme novac, kompanije smatraju kako će ovi letovi biti itekako isplativi. Osim Qantasa i Singaupr Airlinesa, neprekinute letove između udaljenih destinacija uskoro bi mogli uspostaviti i Qatar Airways, a razmatraju ga i British Airways, KLM, Lufthansa te dvije američke zrakoplovne kompanije. Borba za putnike se nastavlja.

Milan Bugarić
17.750

kilometara preletio je Qantasov zrakoplov
5

dana trebalo je Qantasovu zrakoplovu 1947. godine da doleti iz Sydneyja do Londona
Provedeno je i znanstveno istraživanja smanjivanja utjecaja promjene vremenskih zona na putnike
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike